Nieuw uitkijkpunt ‘Zicht op de Wijers’ aan Fietsen door het Water in Bokrijk

27.09.2018 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Zicht op de Wijers

Op woensdag 26 september mocht ik samen met gouverneur Herman Reynders het gloednieuw uitkijkpunt ‘Zicht op de Wijers’ in het vijvergebied De Wijers inhuldigen. Je vindt dit uitkijkpunt vlakbij knooppunt 91 van het Limburgs fietsroutenetwerk, aan het gekende fietstraject ‘Fietsen door het Water’.  In  het info- en rustpunt ‘Zicht op de Wijers’ willen we de vele wandelaars en fietsers die hier dagelijks passeren informeren over de waardevolle omgeving waarin zij zich bevinden. In de verte zie je de monumenten van het Openluchtmuseum van Bokrijk liggen, waaronder de historische Duiventoren uit Ingelmunster waarin een tweede uitkijkpunt is uitgewerkt. Zo creëren we een synergie tussen natuur, toerisme en cultuur in Bokrijk.

Uitkijkpunt ‘Zicht op de Wijers’ – zicht van aan de vijver
‘Zicht op de Wijers’ is uitgewerkt in de schuur van een voormalige hoeve. Het dak is een groendak, begroeid met inheemse grassoorten. Dit zal op termijn een echte blikvanger worden. In het uitkijkpunt staan de bezoekers in direct contact met het water: via een laag horizontaal venster kijk je over het wateroppervlak en kan je het vijverleven van dichtbij bewonderen. Een uitkijkplatform tot boven de vijver biedt een weidse blik op de omgeving. Geïnteresseerden krijgen er onder meer uitleg over het eeuwenoud sluizensysteem met zogenaamde ‘monniken’ en informatie over de fauna en flora die dit mooie natuurgebied rijk is. Voor de allerkleinsten is er een interactief spelletje voorzien.

Uitkijkpunt in historisch monument de Duiventoren uit Ingelmunster  – zicht vanuit het museum
Het nieuw uitkijkpunt is een aanvulling op de historische Duiventoren uit Ingelmunster die vorig jaar in het Openluchtmuseum opende. Een speciale trapconstructie aan de buitenzijde van dit geklasseerde torenmonument zorgt ervoor dat je tot op gelijke hoogte met de nok van het gebouw, maar liefst 6 meter hoog, kan klimmen. Van hieruit krijg je vanuit de tegenovergestelde richting een prachtig zicht op de vijvers en de voorbijrijdende fietsers. Dankzij deze ingrepen worden de verschillende trekpleisters van Bokrijk visueel met elkaar verbonden en krijg je een blik van 360 graden op de vijvers van De Wijers.