Studenten PXL-MAD combineren Romeinen met buitengewoon onderwijs

13.06.2017 | # # # # # # 
Deel dit bericht

de Romeinen

Studenten van de specifieke lerarenopleiding audiovisuele en beeldende kunsten van Hogeschool PXL treden buiten de vertrouwde paden van het onderwijs. In samenwerking met het Gallo-Romeins Museum Tongeren werkten ze verschillende kunst-educatieve workshops uit. Veertig leerlingen (11-12 jaar) uit BuLo-school De Zonnestraal uit Tongeren en BuLo-school Ter Bank uit Leuven nemen deel aan het educatieve project. Hun creaties worden tentoongesteld tijdens de Pop-upexpo ‘Ten Aanval’ op donderdag 15 juni van 19 u. tot 22 u. in het Gallo-Romeins Museum. Gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “Dit project is een mooi voorbeeld van de goede samenwerking tussen Hogeschool PXL en het Gallo-Romeins Museum, twee instellingen met een complementaire educatieve missie. De ervaring die zowel de studenten van PXL als de atelierbegeleiders van het museum opdoen om te werken met deze doelgroep is zeer waardevol.” 

PXL-MAD School of Arts biedt toekomstige of afgestudeerde Masters in de Audiovisuele en Beeldende Kunsten een uitdagende en intensieve lerarenopleiding van één jaar aan. Studenten worden klaargestoomd tot leerkrachten Beeldende Kunst. Het opdoen van ervaring tijdens de opleiding is noodzakelijk. Dankzij dit project krijgen de studenten de kans om te werken met leerlingen uit het buitengewoon onderwijs, aangezien zij op een andere manier werken. Hoe kunnen deze leerlingen leren over het verre verleden? Het is zo dat het idee voor het gezamenlijke project tussen het Gallo-Romeins Museum, Hogeschool PXL en BuLo-scholen De Zonnestraal en Ter Bank tot stand kwam. En met succes, want het Tongerse project is intussen al aan zijn derde editie toe.

De studenten kregen van hun lectoren de opdracht om leerlingen op een interactieve en creatieve manier vertrouwd te maken met de Romeinse cultuurwereld, een periode die uitgebreid aan bod komt in de permanente tentoonstelling van het museum. De opzet was om drie uitdagende workshops en een rondleiding uit te werken. Gedurende een drietal dagen gingen de studenten met de leerlingen aan de slag. De atelierbegeleiders van het Gallo-Romeins Museum faciliteerden de organisatie van de workshops en deden ervaring op over hoe er met de doelgroep kan gewerkt worden.

De Romeinen bleken de studenten te inspireren. Al gauw kwamen allerhande ideeën naar voren, van het maken van reuzengrote munten, over kunstig versierde schilden en harnassen tot heuse cyclopenogen. Kortom, alles om de Romeinen na 2000 jaar weer tot leven te wekken passeerde de revue. De leerlingen van De Zonnestraal en Ter Bank werden de afgelopen weken echte Romeinse soldaten, ze maakten kennis met verschillende monsters uit de onderwereld en reisden door de tijd. Het leek alsof de Romeinen Tongeren nooit hadden verlaten.

Pop-upexpo ‘Ten Aanval’

Het resultaat van het harde werk van de leerlingen kan je zelf komen bezichtigen tijdens de Pop-upexpo ‘Ten Aanval’ in de ateliers van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren op donderdag 15 juni, van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Voor meer informatie kan je terecht op deze Facebookpagina.