STROOM investeert €75 000 in 16 artistieke talenten

07.11.2014 | # # # # # # # # 
Deel dit bericht
cultuur_stroom_banner

Provincie Limburg keurde 16 STROOM-aanvragen goed, waardoor er €75 625 geïnvesteerd wordt in beloftevol artistiek talent uit Limburg. STROOM is de culturele subsidielijn van provincie Limburg, die jong talent een duw in de rug geeft om zich professioneel te ontwikkelen. “Jonge Limburgse kunstenaars krijgen via STROOM de ruimte om zich te ontplooien, te experimenteren en om nieuwe creaties te maken. Mede door dit ondersteunende cultuurbeleid wordt Limburg momenteel geassocieerd met een klimaat van creativiteit, dat artistiek talent en creatief ondernemerschap stimuleert. Dit laat toe samen te werken met cultuurhuizen die als partner kunstenaars mee begeleiden en ondersteunen”, stelt gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.

Nieuw: ook projecten worden ondersteund
In juni 2014 werd het STROOM-reglement vernieuwd. De voormalige ontwikkelingsbeurs werd omgebogen naar een projectbeurs, waardoor naast onderzoek en ontwikkeling ook de effectieve realisatie van een project gesubsidieerd kan worden. Daarnaast werd ook een sterkere link met Limburgse partners uit cultuur- en onderwijsinstellingen vooropgesteld. “Het Limburgse cultuurbeleid moet aanzetten geven en uitnodigen om over muren heen te kijken, gekende patronen los te laten en de toekomst opnieuw uit te vinden”, vertelt gedeputeerde Igor Philtjens. “In zo’n omgeving ontstaat namelijk ruimte voor nieuwe kansen.”

16 projecten krijgen ondersteuning
Uit de cijfers blijkt dat het vernieuwde STROOM-reglement een succesformule is: op 1 oktober 2014 werden 22 dossiers ingediend, waarvan 11 opleidingsbeuzen en 11 projectbeurzen. In heel wat culturele disciplines zijn er aanvragen ingestuurd: dans (5), improvisatie (1), muziek (8), theater (2), beeldende kunst (2), circus (1), fotografie (1) en film (1). Er werden uiteindelijk 16 dossiers positief geadviseerd, 8 opleidingsbeurzen en 8 projectbeurzen, samen goed voor een bedrag van €75 625.

Betonnen kaartenhuis in Limburgs landschap
We pikken er enkele voorbeelden uit: Hedendaagse kunstenaar Tom Herck uit Sint-Truiden en de Lommelse muzikante Sofie Vanden Eynde ontvingen allebei een projectbeurs. Herck ambieert een groots street-art kunstproject in de open ruimte. Onder begeleiding van coach en gerenommeerd kunstenaar Hugo Duchateau zal Herck een 10 meter hoge betonen kaartenhuis bouwen waarbij voormalige rijke individuen als de kaartfiguren fungeren. Als creatieve muzikante oude muziek zal Sofie Vanden Eynde een brug slaan tussen de muziek uit het Westen en Turkije, hierbij ook de diversiteit van de Limburgse regio benadrukkend. De samenwerking met Mustafa Dogan Dikmen als muzikale begeleider en coach biedt ongetwijfeld perspectieven voor Vanden Eynde om te spelen op internationale podia. Cedric Honings, een 15-jarige talentvolle klassieke gitarist uit Peer kreeg een opleidingsbeurs. Honings is jong en bijzonder ambitieus. Het Limburgse muzikale talent zal met de STROOM-subsidie deelnemen aan diverse masterclasses om zijn kwaliteiten als gitarist te verhogen, ter voorbereiding van verschillende binnen- en buitenlandse wedstrijden.

“De STROOM-subsidies hebben een duidelijke meerwaarde, zowel voor de Limburgse cultuursector als voor de individuele aanvragers”, concludeert gedeputeerde Igor Philtjens.