Alken vormt als eerste Limburgse gemeente een Klimaatbende

07.06.2017 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Klimaatbende Alken

De Klimaatbende, het nieuwe klimaattraject van MOS, wil lagere scholen ondersteunen en hen alle kansen geven om doelbewust en gericht actie te ondernemen tegen de klimaatverandering. Basisscholen in een gemeente die gedurende twee schooljaren samen streven om hun CO2-uitstoot met vijf procent te verminderen, vormen samen een Klimaatbende. Een initiatief waaraan het gemeentebestuur en de scholen van Alken graag meewerken. Sterker nog: Alken ging met de Limburgse primeur aan de haal!

Samen voor minder CO2

In het Klimaatbende-project nemen gemeentebesturen de activerende en faciliterende rol op zich. De MOS-begeleiders zorgen voor coaching en ondersteuning. En zo gebeurde het dus ook in Alken. In een MOS-school slaan leerlingen en leerkrachten de handen in elkaar en ontdekken ze samen hoe kleine aanpassingen en gedragswijzigingen op het vlak van verwarming, ventilatie, verlichting en sluipverbruik de CO2-uitstoot van hun school kunnen doen dalen. Optioneel kan er na twee jaar een vervolgtraject gekozen worden dat kadert in een ander thema zoals mobiliteit, voeding of afvalpreventie.

Klimaatbende in Alken

Een bende vormen van directies, leerkrachten, MOS-begeleiders, gemeentelijke medewerkers en leerlingen sprak het gemeentebestuur van Alken en de Alkense basisscholen zeker aan. Meer nog, ze hadden de kans om als eerste in Limburg een Klimaatbende te vormen. En die kans hebben ze met beide handen gegrepen, want de zes directies, de vertegenwoordigers van de gemeente, MOS en het provinciebestuur ondertekenden op 7 juni 2017 het klimaatcharter voor Alken