Provinciesubsidie voor PXL-postgraduaat Groen Erfgoed

14.09.2023 | # # # # # # 
Deel dit bericht

Vanaf oktober organiseert Hogeschool PXL een postgraduaatopleiding Groen Erfgoed. Die nieuwe opleiding mag nu ook op 21.000 euro subsidie rekenen van de provincie Limburg, waardoor onder meer het inschrijvingsgeld van de deelnemers verlaagd wordt.

“Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen. Dat is algemeen bekend”, aldus Kathleen De Clercq, coördinator van het postgraduaat. “Limburg heeft groene pareltjes: grote aaneengesloten bosgebieden, purperen heide, meidoornhagen, holle wegen en houtkanten, kasteeldomeinen, dreven en solitaire bomen.”

“Alleen is het niet zo vanzelfsprekend om zo’n titel van ‘groenste provincie’ te behouden. Er is in Limburg niet minder druk op de openbare ruimte dan elders. Daarom is het een mooi signaal dat de provincie Limburg deze nieuwe opleiding een subsidie van 21.000 euro toekent. Met die middelen kunnen we state-of-the-art lesmateriaal ontwikkelen, het inschrijvingsgeld voor de cursisten eenmalig verlagen en inzetten op nieuwe digitale mogelijkheden zoals 360°-opnames en hybride lessen. Met deze subsidie herbevestigt de provincie Limburg haar titel van groenste provincie en beklemtoont ze het belang van goed opgeleide professionals die zorgen voor een duurzaam beheer van ons groen erfgoed.”

Het historisch groen is één van de belangrijkste reden waarom gasten naar Limburg komen. Het is onze USP. Markante bomen zijn bakens van identiteit in ons landschap. Je komt ze overal tegen langs het fietsroutenetwerk. En een aantal van onze mooiste wandelingen kan je maken in de parken bij onze kastelen en abdijen. Beleidsmatig is hierdoor steeds meer aandacht voor groen erfgoed. Tegelijk zijn er nog hiaten in inventarisering en zit kennis en expertise rond onderhoud en beheer verspreid. Deze opleiding komt tegemoet aan deze nood en biedt in die zin een belangrijke meerwaarde.

Postgraduaat Groen Erfgoed: praktisch

Het postgraduaat Groen Erfgoed is een jaaropleiding met lessen op donderdagavond en enkele keren op zaterdag. De lessen worden ingericht in Diepenbeek en Hasselt en starten met een introductieles op 3 oktober (uitzonderlijk een dinsdagavond). Inschrijvingsgeld is eenmalig 1500 euro in plaats van 1800 euro. Het te behalen aantal studiepunten is 27 en dit in vier lesmodules en een eindwerkmodule.