Fruitroute is volgend hoogtepunt voor Limburgs toerisme

30.04.2022 | # # # # # # # # 
Deel dit bericht

FruitrouteLimburg is binnenkort een fietservaring rijker. Visit Limburg en Provincie Limburg werken in tandem aan een topbelevingsroute door Haspengouw: de Fruitroute verbindt de golvende landschappen, het rijke erfgoed en het culinair aanbod via de historische tracés van het fruitspoor en de Romeinse weg.

Grootste toeristische hefboomproject komende jaren
Het is ons grootste toeristische hefboomproject voor de komende jaren. Met nieuwe toproutes willen we onze gasten de meest waardevolle en mooiste fietskilometers bieden. We blijven zo pionieren om onze koppositie als recreatieve fietsbestemming te verankeren.  Voor de uitwerking stelden de opdrachtgevers een multidiscplinair consortium van architecten en merkbouwers samen. Weldra starten de plannen met de realisatie van de stationsomgeving van Borgloon, in het epicentrum van de Limburgse fruitnijverheid.

Koploper in fietstoerisme
Het Limburgse Fietsroutenetwerk met 2000 kilometer goed onderhouden en aantrekkelijke fietspaden is de motor van het Limburgse toerisme. Het trekt jaarlijks miljoenen fietsers aan uit binnen- en buitenland. Dankzij spraakmakende fietsprojecten als ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk, ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland en ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen gooit Limburg internationaal hoge ogen.

Voortdurend innoveren
Limburg claimt met recht en reden de koppositie in het recreatieve fietstoerisme. Maar wie op kop wil blijven, moet voortdurend innoveren. We hebben niet nog meer fietskilometers nodig. Wel de meest aantrekkelijke en belevingsvolle fietspaden in de markt. Voorheen koos Limburg voor architecturale ingrepen op bijzondere plekken waardoor fietsers het landschap anders gaan ervaren. De belevingsroutes zullen nu bezoekers onderdompelen in het verhaal van een volledige streek. Door hun lengte zullen de routes ook interessanter zijn voor meerdaagse vakanties.

Proeven van het Haspengouws terroir
Haspengouw bijt de spits af met een route doorheen de vruchtbare fruitstreek. De ‘Fruitroute’ verbindt de steden Borgloon, Tongeren en Sint-Truiden over een lus van circa 50 kilometer. Een combinatie van twee historische tracés doorheen Zuid-Limburg: het Fruitspoor en de Romeinse weg. Het traject kan verlengd worden of opgedeeld in kleinere lussen. Bovendien takken verschillende wandelgebieden aan de route aan.

Architecturale hotspots en culinaire ontdekkingen
De Fruitroute leidt doorheen verborgen valleien, bossen, holle wegen en typische hoogstamboomgaarden. Bijzondere architecturale hotspots en culinaire ontdekkingen zullen het parcours extra smaak geven. Want met de realisatie van de route gaat ook de ontwikkeling van een eigen, culinaire streekidentiteit gepaard, mede-gefinancierd met Europese middelen uit het Efro-fonds. Toeristische ondernemers worden aangemoedigd om met streekeigen producten aan de slag te gaan en zo het lokale vakmanschap beleefbaar te maken voor de toerist.

Oprechte ervaringen
Onze gasten gaan alsmaar bewuster op zoek naar betekenisvolle vakanties. Ze willen geen hol spektakel, wel oprechte ervaringen, hartelijke ontmoetingen met een streek en haar bewoners. Met de Fruitroute zullen we bezoekers de boeiende geschiedenis en tradities van Haspengouw op een eigentijdse manier serveren. En wie Fruitroute zegt kan uiteraard niet voorbij aan de culinaire rijkdom van de fruitteelt en wijnbouw. Dat culinaire verhaal maakt de route ook het jaar rond aantrekkelijk, van oogst over bloesem tot hoogzomer. Zo draagt de route bij aan de verlenging van het toeristische seizoen.

Fruitspoor en Romeinse weg
Het Fruitspoor is de bijnaam van spoorlijn 23 die in 1878 werd aangelegd tussen Sint-Truiden en Tongeren voor het vervoer van fruit en suikerbieten. Sinds het midden van de vorige eeuw nam de natuur de 24 kilometer lange spoorwegbedding over. Provincie Limburg kocht ze over van de NMBS en ontwikkelt het nu tot een bijzonder traject voor fietsers. Die trappen door de oorspronkelijke bedding, maar houden op ecologisch waardevolle stukken afstand, met  respect voor duurzaamheid en draagkracht voor natuur en omwonenden. Door de koppeling met de Romeinse weg ontstaat een buitengewone fietslus met het beste wat de streek te bieden heeft op toeristisch, cultureel en culinair vlak. Met elkaar verbonden door middel van verschillende verhaallijnen.

Om die ambitieuze plannen waar te maken, stelden Visit Limburg en Provincie Limburg een multidisciplinair consortium samen. Het kernteam van architecten en merkexperten zal een uniform concept ontwerpen voor het hele tracé, zowel in materialisatie van de route als in bewegwijzering en storytelling. Ze bekijken eveneens waar extra belevingsversterkende ingrepen mogelijk zijn.

Ze bogen zich alvast over de inrichting van de Borgloonse stationssite. Daar komt een nieuw plein met fietspaviljoen, een centrale hub met alles voor een zorgeloze fietstocht door de fruitstreek. Het plein wordt ingericht als een levendige omgeving met veel streekeigen groen en voldoende ruimte zodat ook grotere evenementen mogelijk zijn. Het consortium gaat niet voor spektakelarchitectuur, het kiest voor een sereen ontwerp in harmonie met het landschap en de historie van de plek.

Betekenisvolle landschappen
Naast de Fruitroute zijn er ook plannen om in de Limburgse Mijnstreek en in het Maasland topbevelingsroutes te realiseren. Die zullen de komende jaren verder vorm krijgen. Het aanbieden van betekenisvolle ervaringen in de Limburgse landschappen is de sleutel tot succes. We hebben geen zee, geen uitgestrekte bossen, geen wereldvermaarde monumenten noch bergen. We hebben wel vindingrijkheid en ondernemerschap. Die zetten we in om onze diverse landschappen optimaal beleefbaar te maken, voor onze gasten en voor de Limburgers. Een aanpak die Limburg vandaag al een plaats naast de Ardennen en de Kust in de top drie van de Belgische bestemmingen oplevert.

Lees het artikel in Het Belang van Limburg hier online.