De Bokrijkspelen op Bokrijkdag 2014

06.08.2014 | # # # # # 
Deel dit bericht
bokrijkspelen

Ook in augustus kan je elke dag genieten van het uitgebreide zomeraanbod. En elke zondag zijn er nog steeds tal van extra activiteiten tijdens de Bokrijkdagen. Zondag 10 augustus staat volledig in het teken van volkssporten en -spelen. “We hebben een rijke traditie aan historische sporten en spelen. Tijdens de zesde Bokrijkdag willen we dit aspect van ons culturele erfgoed belichten”, zegt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, eveneens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Dit gebeurt op een interactieve en hedendaagse manier. Zo wil Bokrijk een eigentijds venster op het verleden bieden.” Bovendien zakken de beste touwtrekteams jongeren, dames en heren van ons land zondag naar Bokrijk af om het tegen elkaar op te nemen tijdens het Belgisch Kampioenschap Touwtrekken. Zeker de moeite waard om van op de eerste rij mee te maken!

Historische en toch hedendaagse volksspelen

Tal van vaak gebruikte spreekwoorden kennen hun oorsprong bij Vlaamse volkssporten- en spelen. Denk maar aan ‘Een kolfje naar zijn hand’, ‘Het kan niet door de beugel’, ‘Met zich laten sollen’ of ‘Zijn pijlen verschieten’. Tijdens de zesde Bokrijkdag kunnen bezoekers de oorsprong van deze spreekwoorden ontdekken door deel te nemen aan een waaier van oude volkssporten en -spelen. Zo kan je leren krullenbollen aan de krulbolbaan bij herberg In Den Dolphin of struifvogelschieten in Haspengouw. Nabij herberg De Kleinaert kan je pagschieten of nagelslaan. In museumdeel Oost- en West-Vlaanderen kan je je wagen aan het ringsteken per fiets. In De Kempen leer je beugelen in de volkssportentuin en kan je doelschieten in de schuur uit Oevel. Een Bokrijkgids leidt elke activiteit in goede banen.

Oude Levende volkssporten

Op zondag 10 augustus maken gespecialiseerde volkssportenclubs jong en oud wegwijs in het ruime spelaanbod. Nabij de volkssportenschuur kunnen bezoekers kegelen. Deze sport was de voorloper van het bowlen zoals we het nu kennen. Wie zijn schietkunsten wil oefenen kan zich uitleven tijdens het staande wipschieten in museumdeel De Kempen en het kruisboogschieten in Haspengouw. Daarnaast kan je met het hele gezin deelnemen aan een kruiwagenrace, lepelkoers of een wedstrijdje zakspringen. Bovendien maak je op die manier kans om een Bokrijkabonnement te winnen! De kleinsten kunnen terecht in het knutselatelier, waar ze zelf een medaille leren maken. Voor ieder wat wils dus!

Belgisch Kampioenschap Touwtrekken

Touwtrekken was een discipline op de Olympische Spelen van Antwerpen in 1920. Het Belgisch team wist hier zelfs een bronzen medaille weg te kapen! Nadat de sport in datzelfde jaar van het programma werd gehaald, verdween ze lange tijd naar de achtergrond. Vandaag de dag wint het touwtrekken echter weer aan populariteit, vooral bij jongere generaties. Op zondag 10 augustus strijden verschillende talentvolle teams in Bokrijk om de titel van Belgisch Kampioen. Er worden kampioenen gekroond in maar liefst zeven verschillende klassen! De eerste wedstrijden gaan van start om 10 uur, de laatsten rond 18 uur. Kom dus zeker eens langs om je favoriete team aan te moedigen! Denk je zelf ook een goede touwtrekker te zijn? Dan kan je ook je eigen trekkracht en die van je gezin meten en vergelijken met de échte touwtrekkers. De Bokrijkspelen en het BK Touwtrekken kwamen tot stand in samenwerking met VlaS Vlaamse Traditionele Sporten en de Belgische Touwtrek Bond.