Provinciebestuur investeert in cultureel Limburg

04.08.2015 | # # # 
Deel dit bericht
Emile van Dorenmuseum

De beslissing van de Vlaamse regering over de afbouw van alle provinciale culturele bevoegdheden tegen januari 2017 was de afgelopen maanden vaak het onderwerp van gesprek. Provincie Limburg blijft echter niet bij de pakken zitten. Ze kiest er bewust voor om sterk te blijven inzetten op o.a. de ondersteuning van cultuur en erfgoed in Limburg. De afgelopen weken investeerde de provincie 351 137 euro in Limburgs cultureel en erfgoedtalent.

Het is juist nu ontzettend belangrijk om bestaande en nieuwe culturele initiatieven binnen de brede cultuursector in Limburg te versterken. We steunen de projecten niet enkel financieel, maar ook inhoudelijk: we zetten sterk in op bijzondere projecten, stimuleren samenwerkings-verbanden tussen de Limburgse organisaties en bouwen bruggen met andere sectoren. Op deze manier bereiden we de Limburgse cultuursector voor op de nieuwe situatie vanaf 2017.

Cultuursubsidies voor jong en oud
Jong en oud, de brede Limburgse cultuursector kan zich beroepen op twee culturele subsidiekanalen: Bijzondere Culturele Initiatieven (BCI) en STROOM, de plug-in voor cultureel talent in Limburg. Via het reglement BCI wil de provincie Limburg culturele initiatieven ondersteunen en stimuleren die een bijzondere culturele uitwerking hebben in Limburg. Met STROOM richt de provincie zich specifiek tot opkomende Limburgse talenten in de brede cultuursector, om hen een financieel, maar ook inhoudelijk duwtje in de rug te geven. Ze kunnen een aanvraag indienen voor een opleidingsbeurs, waarmee een gerichte opleiding of masterclass gefinancierd kan worden (max. 2 500 euro) of voor een projectbeurs, die bedoeld is om nieuwe culturele projecten te bekostigen (max. 7 500 euro).

Dat de Limburgse cultuurorganisaties deze kanalen ondertussen goed kennen, is een understatement. Over de jaren heen ontving de Afdeling Cultuur heel veel BCI-aanvragen en dienden honderden jonge Limburgers een STROOM-aanvraag in. In het voorjaar van 2015 werd voor 86 570 euro aan BCI-projecten toegekend en investeerde de provincie voor meer dan 53 000 euro in opkomend Limburgs talent. Van een fluitiste die haar carrière internationaal uitbouwt, over nieuwe theaterstukken die worden gecreëerd tot een onderzoek voor een nieuwe dansvoorstelling voor kinderen.

Met deze twee culturele subsidiekanalen geven we Limburgse cultuurorganisaties en individuele talenten de kans om zich te ontplooien en projecten kwaliteitsvol uit te bouwen. Maar niet alleen de aanvragers genieten van deze financiële ondersteuning, ook de Limburgers proeven van hun creatieve realisaties via openbare kunstwerken, festivals, cultuurmarktjes, enzovoort. Het is een succesvolle formule die we zo lang mogelijk in stand houden.

Erfgoedsubsidies
Naast cultuur, investeert de provincie Limburg al jarenlang in Limburgs onroerend, roerend en immaterieel erfgoed. Provincie Limburg keert projectsubsidies uit aan erfgoedprojecten over Limburg met een internationale uitstraling. Op deze manier stimuleert de provincie organisaties en verenigingen om het Limburgse erfgoed op een meer kwalitatieve manier toegankelijk te maken en de waarde en betekenis van het erfgoed beter te duiden. Met succes! In april 2015 zijn 14 projectaanvragen, ter waarde van 116 327 euro, goedgekeurd.

Erfgoedbeheerders en -depots in Limburg kunnen een investeringssubsidie aanvragen voor verbouwing en herinrichting, studies i.v.m. de depotruimte of -collectie, aankoop van materiaal en actieve conservering. Via dit reglement verhoogt Provincie Limburg de investeringsbereidheid voor erfgoeddepots, waardoor het lokale Limburgse erfgoed in goede omstandigheden bewaard wordt. In 2015 kregen tot nu toe 6 erfgoedbeheerders, waaronder het Emile Van Dorenmuseum in Genk, Museum De Kolonie in Lommel en het Stadsarchief van Tongeren, een financiële ondersteuning toegekend. In totaal werd er voor 50 040 euro in erfgoedzorg-infrastructuur geïnvesteerd.

Provincie Limburg heeft ook enkele specifieke projecten geïnitieerd waaraan een subsidiereglement gekoppeld is. Het Wereldoorlog 1-project “Limburg 1914-1918: Kleine Verhalen is een Groote Oorlog” is allicht het meest gekende voorbeeld. Met dit project en het bijhorende subsidiereglement wil Provincie Limburg de Limburgse verhalen uit de Eerste Wereldoorlog kenbaar maken, want de oorlog heeft niet enkel in de Westhoek zijn sporen nagelaten. In het voorjaar keurde de provincie 6 aanvragen goed, voor een totaalwaarde van 45 000 euro, waardoor er momenteel 63 projecten uit 33 verschillende gemeenten provinciaal ondersteund worden.

Ontsluiting van erfgoed en erfgoedzorg zijn voor Provincie Limburg twee belangrijke taken. Onze subsidiereglementen zijn hier op geschreven en functioneren momenteel als een ware troef naar de Limburgse erfgoedsector toe. Bovendien geven deze reglementen mee invulling aan onze partnerrelaties met de lokale besturen. Het is mooi om te zien dat zij de weg naar onze reglementen weten te vinden en zelf ook hun steentje bijdragen aan Limburgse erfgoedprojecten en erfgoedzorg