LIMBURGSE LAUREATEN WERELD MUZIEK CONCOURS 2013 GEHULDIGD

02.12.2013 | # # # # # 
Deel dit bericht
huldiging wmc

De tien Limburgse fanfares en harmonieën die op het voorbije Wereld Muziek Concours (WMC) in de prijzen zijn gevallen, worden op dinsdag 3 december in het Limburgs provinciehuis gehuldigd door gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens. Het vierjaarlijkse WMC, dat plaatsvindt in Kerkrade (NL), geldt als het officieuze wereldkampioenschap voor blaasmuziek.

Er zit muziek in Limburg. Dat is mede het resultaat van de inspanningen van het Deeltijds Kunstonderwijs, de artistieke en organisatorische ondersteuning van Vlamo-Limburg en het impulsbeleid van de provincie Limburg. “Als provincie zetten we sterk in op cultuurbeleving. Want iedere Limburger moet kansen krijgen om van cultuur te genieten”, aldus gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens. Vlamo begeleidt en ondersteunt niet-professionele instrumentale muziekgroepen binnen de Vlaamse Gemeenschap.

Tijdens het voorbije Wereld Muziek Concours in Kerkrade, de hoogmis van de blaasmuziek met zowat 20.000 deelnemers uit 35 landen, hebben liefst tien Limburgse fanfares en harmonieën ereplaatsen behaald. KF Kempenbloei Achel en Jeugdharmonie Peer mogen zich wereldkampioen noemen, respectievelijk in de categorie “Fanfare concert divisie” en “Harmonie derde divisie”. Het WMC telt vier onderdelen: Harmonie, Fanfare, Brass Bands en Slagwerkensembles. Die zijn op hun beurt onderverdeeld in verschillende categorieën die invulling geven aan het artistieke niveau van de band.

“De Limburgse laureaten van het Wereld Muziek Concours zijn ambassadeurs voor onze provincie”, aldus nog Igor Philtjens. “Daarom willen we ze speciaal huldigen.” Het WMC, dat al sinds 1951 bestaat, lokt elke keer enkele honderdduizenden bezoekers naar Kerkrade. Beschermheer van het evenement is André Rieu.