Herbeleef nu de jeugdjaren van Luc Appermont in ‘De sixties’ in Bokrijk

09.05.2014 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Luc Appermont Sixties Bokrijk

In de permanente expo ‘De sixties’ in Bokrijk kan de bezoeker de boeiende periode van 1958 tot 1973 herontdekken aan de hand van een interactieve identiteitskaart van een persoon uit deze tijd. Voortaan is het ook mogelijk om de jaren 60 te herbeleven door de ogen van tv-icoon Luc Appermont. Bokrijk creëerde een speciale identiteitskaart, volledig gewijd aan de wonderjaren van deze grote tv-persoonlijkheid. “Wij zijn verheugd om het verhaal van deze boeiende Limburger toe te kunnen voegen aan de reeks identiteitskaarten in ‘De sixties’, wat voor nog meer variatie in het aanbod zorgt”, zegt gedeputeerde Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Bovendien is Luc Appermont in 2014, het jaar waarin we ’60 jaar televisie’ vieren, populairder dan ooit. Bokrijk wil voortaan jaarlijks met één of meerdere ‘BV’-identiteitskaarten uitpakken en deze personen zo als ‘sixties-ster’ in de kijker zetten.”

De wonderyears van Luc Appermont

Geboren in 1949, is Luc echt een kind van de jaren 60. “Ik ben nogal een nostalgicus: ik ben ervan overtuigd dat hetgeen je als kind hebt meegemaakt, later ook de belangrijkste herinneringen oproept. Zowel op het vlak van muziek en beelden als wat meubilair betreft”, zegt Luc hier zelf over. Samen met zijn drie broers en zus en zijn ouders en grootouders groeide Luc op in het Limburgse Bilzen. Al van jongs af aan was het zijn grote droom om presentator op de radio en televisie te worden. In ‘De sixties’ in Bokrijk deelt Luc zijn mooiste herinneringen met de bezoekers. Aan vader, die met zijn tondeuse de broertjes Appermont steevast van een schuin geschoren kapsel voorzag. Aan de legendarische presentator Tony Corsari of – nóg fascinerender – aan de omroepsters van die tijd, zoals Sonja Cantré, Emmy Cassiman en Terry Van Ginderen. En aan het populaire festival Jazz Bilzen. De verrassende anekdotes worden aangevuld met ongeziene foto’s uit Lucs privéfotoalbum. Het interview werd afgenomen in samenwerking met Rudi Moesen van TVL.

Interactieve verhalen in ‘De sixties’

In de levensechte decors vol authentieke voorwerpen van museumdeel ‘De sixties’ herbeleeft de bezoeker verhalen van gewone mensen uit een periode waarin de maatschappij in sneltempo veranderde. Aan de ingang krijgt men een identiteitskaart van een stewardess, student, mijnwerker of andere leeftijdsgenoot uit die tijd die je wegwijs maakt in zijn of haar leven van toen. “Er zijn meer dan 90 verschillende versies, waaronder ook verhalen van wielrenners uit de jaren 60 of mensen uit hun entourage, anderstalige identiteitskaarten in het Frans, Engels en Duits en speciale pasjes op kindermaat”, aldus nog gedeputeerde Igor Philtjens. De bezoeker wandelt langs de etalages van een supermarkt, speelgoedwinkel, boetiek en bankkantoor en stapt binnen in een elektrozaak, een kapsalon, een architectenbureau, een reisbureau, een keuken, een jeugdkamer, een alternatief café en een cinema. De getuigenissen en de vele beeld- en geluidsfragmenten zorgen voor een interactieve belevenis. ‘De sixties’ kreeg de afgelopen twee jaar al meer dan 170.000 bezoekers over de vloer.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)