Duinengordel moet nieuwe toeristische trekpleister worden in Limburg

19.04.2013 | # # # # # # 
Deel dit bericht
igor duin

Met de duinengordel heeft de regio Meeuwen-Gruitrode, Maaseik en Opglabbeek een landschap van goud. De partners willen er de komende jaren de toeristische trekpleister van de regio van maken.

De Duinengordel moet de toeristische trekpleister in het gebied Meeuwen-Gruitrode, Maaseik en Opglabbeek worden. “We hebben hier een landschap van goud waar David Attenborough gerust een natuurdocumentaire kan komen draaien”, zegt Dries Gorissen van het Agentschap Natuur en Bos. In de Commanderij van Gruitrode werd vanochtend door de verschillende partners de toekomstvisie van de Duinengordel geschetst. Het is duidelijk dat de Duinengordel het pareltje van de streek moet worden waar de natuur geconserveerd zal worden, maar tegelijkertijd ook de bewoner en de toerist ontspanningsmogelijkheden krijgt.

Trekpleister
In 2011 werd officieel het startschot gegeven voor het project Duinengordel. De gordel is een uniek duinenlandschap dat zich uitstrekt over Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek en Maaseik. Kers op de taart is de Oudsberg, een stuifduin die zo’n 35 meter boven het Kempisch Plateau uitsteekt. Jarenlang vroegen de burgemeesters zich af wat ze met die schrale zandgronden konden aanvangen, tot nu blijkt dat het de toeristische trekpleister kan worden.

Werelderfgoed
“We hebben daar werkelijk een verborgen schat liggen”, zegt burgemeester Lode Ceyssens. “Het gebied, dat kandidaat is voor het Unesco Werelderfgoed willen we verder vermarkten en openstellen met de Commanderij van Gruitrode en Sentower Park in Opglabbeek als toegangspoorten.”

Natuurschat
Volgens Dries Gorissen is de Duinengordel een natuurschat. “Dit is natuurgebied dat perfect tussen de landschappen die op National Geographic te zien zijn past. Dit is een Europees toplandschap. Nergens anders vind je een landschap van landduinen als dit. Er is een schat aan fauna en flora te vinden, zoals de mijnspinnetjes, de bosmier en de vleesetende plant.”

De verschillende partners zijn van plan om het gebied de komende jaren op vlak van natuur te versterken, maar ook het economische belang mag niet onderschat worden. De gordel zal recreatief en toeristisch verder uitgebouwd worden met wandelpaden, ruiter- en menroutes, speelbossen en ga zo maar door. De lokale bewoners zijn de schatbewaarders en zij zullen betrokken worden. “We moeten nog meer inspelen op het goede buitenleven in Limburg, en daar past dit project perfect in. Toerisme zal in het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat ook een belangrijke rol spelen”, zegt gedeputeerde van Toerisme Igor Philtjens.