Zomerfestival in Bokrijk, dagelijks in juli en augustus

24.06.2019 | # # # # # # # # 
Deel dit bericht

Zomerfestival Bokrijk

Een festival in een Openluchtmuseum? Dat kan! In Bokrijk is het deze zomer maar liefst 2 maanden prijs. Het museum gonst deze zomer werkelijk van de bedrijvigheid. Met een gevarieerd aanbod rond vakmanschap, de restauratiecampagne ‘120 tegen 2021’ , Bruegel, erfgoed en muziek willen we een breed publiek aansporen om een uitstap te maken in eigen land en hen het ware Bokrijk te laten (her)ontdekken. Op de website www.bokrijk.be krijgen geïnteresseerden een overzicht van alle activiteiten op de dag van hun bezoek tijdens het Zomerfestival.

10 redenen om zeker langs te komen:
(1) Deze zomer komt VAKMANSCHAP uitgebreid in beeld in Bokrijk. Wekelijks komen er meer dan 50 vakmensen in actie, zoals de herder, pottenbakker, lederbewerker of de molenaars. In het Pop-Up Atelier valt er elke dag een vorm van hedendaags vakmanschap te bewonderen. Een greep uit het aanbod:

  • De vakmensen van de toekomst, studenten van PXL-MAD, School of Arts Hasselt en Luca School of Arts Genk stellen in het Pop-Up Atelier hun (eindwerk)producten voor en illustreren zo hun denk- en maakproces aan de bezoekers.
  • Elke dinsdag kan je hier de schrijnwerkers van Bokrijk aan het werk zien.
  • Ervaren en gepassioneerde weefster Martine Geladi gaat aan de slag met nieuwe weeftechnieken en materialen op 7 en 11 juli en 25 augustus.
  • Architect Yves Dupont maakte zijn eindwerk rond het thema van een centraal ‘vakhuis’ voor een stad won hiermee de Euregionale architectuur prijs in 2018. Een boeiend verhaal over de plaats van vakmanschap in de stad op 20 en 21 juli.
  • Ontwerper Sep Verboom die eerder de Henry Van De Velde Award voor Young Talent in de wacht sleepte, is niet alleen maker en bedenker, maar ook inspirator en connector. Hij creëert samen met lokale gemeenschappen projecten waarbij ambacht, design en maatschappelijke betrokkenheid samenkomen.  Op 14, 15 en 16 augustus zie je hoe hieruit een verkoopbaar product kan ontstaan.
  • Esmé Hofman demonstreert haar kunnen op het vlak van vlechtwerk op 27 en 28 juli.
  • Het meermaals bekroonde ontwerpbureau Studio Unfold gaat een unieke samenwerking aan met de pottenbakker van Bokrijk: met behulp van een keramiekprinter én een draaischijf creëren ze op 23 en 24 augustus samen één object.

(2) In Bokrijk kan je elke dag de handen uit de mouwen steken tijdens één van de ATELIERS. Deze zomer breiden we ons aanbod nog wat uit. Je kan zelf een workshop smeden volgen i.s.m. Ijzer en Vuur (elke zondag) of je eigen lippenbalsem maken in het zomeratelier kruiden (elke dinsdag). Op 29 en 30 juni experimenteer je met natuurlijke jutevezels en maak je een plantaardige broche of sleutelhanger in het Hey Jute naaldvilt-atelier onder begeleiding van Alexander Marinus. Op 2, 3 en 4 augustus staat er zeefdrukken van het atelier Gezeever op het programma: breng een lichtgekleurd T-shirt, keukenhanddoek of ander stuk textiel mee en tover het om tot een uniek en handbedrukt exemplaar!

(3) Deze zomer kan je uiteraard nog steeds de gloednieuwe EXPO ‘DE WERELD VAN BRUEGEL’ ontdekken: stap in de wereld van Pieter Bruegel de Oude en beleef de landschappen en taferelen uit de werken van deze Vlaamse Meester ‘in het echt’. Je kan het Bruegelparcours ook ‘al gamend’ afleggen. Je krijgt via ‘augmented reality’ een virtuele hoed opgezet, naar het voorbeeld van een echt model uit de 16de eeuw, en gaat op een spannende zoektocht naar verdwenen objecten uit zijn schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’. Ook Ketnet-gameheld BUCK is fan van de Bruegelgame! Hij komt op 14 juli en 15 augustus naar Bokrijk voor een meet & greet. Ontmoet Buck en ga met hem op de foto…

(4) Theatergezelschap Laika, theater der zinnen’ brengt van 11 juli tot en met 1 september Bruegels bekende schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ weer tot leven in de familievoorstelling ‘BRAVO! MENEER BRUEGEL’. In dit humoristisch spektakel wemelt het van de figuren die de mens tonen zoals hij nog altijd is. Dansend, drinkend, etend, spelend, minnekozend, klagend, spottend… Met zijn mooie en kleine kantjes, zoals ook Bruegel mensen in beeld bracht. Dagelijks om 14 u. en 16 u. Extra voorstelling op zaterdag, zon- en feestdagen om 11 u.

(5) Bokrijk restaureert momenteel alle 120+ museumgebouwen. In juli en augustus zetten we tijdens het Zomerfestival de RESTAURATIES extra in de kijker. Elke zaterdag en zondag kan je met de gids op stap tijdens een interactieve en leerrijke wandeling langs de historische gebouwen in restauratie en de reeds voltooide realisaties in kader van het restauratietraject ‘120 tegen 2021’.

(6) Kruis alvast de midwekelijkse sessie FAMILIEYOGA aan in je agenda: elke woensdag kan je samen met de kinderen tot rust komen in het mooie decor van het Openluchtmuseum. De yogales start telkens om 14 u., 14.45 u. en 15.30 u. en duurt 30 minuten.

(7) Wist je dat er één persoon echt woont en leeft in het Openluchtmuseum? Dat is de BOER van Bokrijk, die dag in dag uit voor de dieren. Ga elke vrijdag met hem mee op ronde en maak kennis met het levend erfgoed van Bokrijk. Of verdiep je in de kruidenpracht in het museum: de herboriste neemt je mee op kruidenwandeling op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.

(8) Tijdens de tweede editie van ZOMERAVONDEN op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 augustus blijven de poorten van het Openluchtmuseum ’s avonds opnieuw geopend tot 23 u. Zo kan iedereen nog langer van Bokrijk genieten dan anders. Langer spelen in de speelschuur, een verrassend muzikaal programma op sfeervolle plekjes en streekgebonden hapjes en drankjes aan de foodtrucks… Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een onvergetelijke zomeravond samen met vrienden of familie.

(9) Met de nieuwe expo BKRK Bier in museumbrouwerij het Paenhuys zet Bokrijk het vakmanschap van het BIER BROUWEN in de kijker. 6 keer per jaar wordt er effectief bier gebrouwen, zo ook op zondag 25 augustus. Beleef deze indrukwekkende reconstructie van het historisch brouwproces in open ketels. Je kan het resultaat achteraf ook proeven en ervaren hoe bier in de 19e eeuw vermoedelijk smaakte.

(10) Geen betere sfeermaker dan een streepje MUZIEK! Van interactieve muzieksessies tot gerecycleerde instrumenten… elke zondag staat er een live muziekoptreden op het programma.

Lees de artikels in de krant (.pdf)