Zesde en laatste Bokrijkdag in openluchtmuseum van Bokrijk

14.08.2013 | # # # # # 
Deel dit bericht
Bokrijk

Op zondag 18 augustus organiseert Bokrijk de laatste Bokrijkdag van deze zomer. “Naast het vaste aanbod blijven we ook investeren in heel wat extra zomerse activiteiten en evenementen”, zegt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, tevens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Zo bieden de Bokrijkdagen, 6 zondagen in juli en augustus, een kleurrijk palet aan vervlogen passies, tradities en technieken uit ons rijke culturele erfgoed. De mondelinge overdracht van verhalen en sprookjes is een vorm van immaterieel erfgoed en een belangrijk gegeven binnen de volkscultuur. Daarom staat de kunst van ‘verhalen vertellen’ nu zondag centraal in het Openluchtmuseum.”

Op de Bokrijkdagen beleven de bezoekers Bokrijk met een plus: ambachtslieden tonen hun kunnen aan het publiek via interactieve demonstraties. Een molensteen scherpen, het gebruik van de rosmolen of katapultschieten , maar ook de restauratie van papier en schilderijen wordt nu zondag gedemonstreerd.

Wie liever zelf de handen uit de mouwen steekt, kan dat tijdens één van de workshops. Leer  vilten, smeden, pottendraaien of een armbandje uit leder vervaardigen. Het resultaat gaat achteraf natuurlijk mee naar huis. “De oude ambachten die in Bokrijk in ere worden gehouden, zijn in een meer moderne vorm van enorm belang voor onze economie”, benadrukt gedeputeerde Igor Philtjens. “Waar zou je hierover beter workshops en opleidingen kunnen organiseren dan in het Openluchtmuseum? Bokrijk als expertisecentrum, daar willen we in de toekomst naar toe.”

Iedere Bokrijkdag is bovendien verrassend anders. Op 18 augustus hoor je in Bokrijk de mooiste verhalen van vroeger en nu. Luister naar de straffe verhalen van de bokkenrijders, of ontdek welke sprookjes wel op maat van Bokrijk lijken geschreven. Een oude sprookjesverzamelaar wekt verhalen tot leven via een mobiele theateract voor kinderen vanaf 4 jaar. Ook ‘Lotje, het Nieuwsgierige Heksje’, uit de kinderboeken van schrijfster Lieve Baeten, is van de partij en trakteert op mooie vertelsels. Er is ook een doorlopende workshop waarbij de kinderen een toverboekje zoals dat van Lotje kunnen maken.

Op de handmade markt koop je originele en handmatig vervaardigde spulletjes, van juwelen en kleding tot speelgoed. Zoveel unieke cadeautjes, dus vergeet zeker je portemonnee niet!

De interactieve demonstraties en workshops vinden plaats tussen 10u en 18u. Het aanbod varieert per Bokrijkdag. Voor een workshop betaal je extra (€3 per workshopjeton).