ZEBRACINEMA BRENGT ‘RÊVE KAKUDJI’

12.09.2013 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Serg Kakudji

Cultuurplatform Zebracinema, het circuit van de betere film in Limburg, vertoont op zaterdag 21 september de documentaire ‘Rêve Kakudji’, over de weg naar succes van de Congolese operazanger Serge Kakudji. Regisseur Ibbe Daniëls en co-scenarist Koen Vidal leiden de documentaire in, na afloop geeft Kakudji een exclusief live-optreden.

“Opera is in mijn leven gekomen als een meteoriet”, vertelt Serge Kakudji aan het begin van ‘Rêve Kakudji’. “Toen ik zeven was, zat ik naar de televisie te kijken en zag ik plots een operascène voorbijflitsen. In de expressie van de zangers, het orkest en de figuranten zag ik een enorme passie. Ik was aan het scherm gekleefd en zei tegen mijn ouders: dat is wat ik later wil doen in het leven”.

Congo staat niet echt bekend als een land met een bloeiende operacultuur. Vandaar dat de jonge contratenor Serge Kakudji als tiener verhuist naar Europa, de “witte elitaire wereld van de klassieke muziek”. Hij volgt een zangstage aan de Brusselse Muntschouwburg, waarna hij een studie aanvat aan het Institut Supérieur de Musique et Pédagogie in Namen, gevolgd door een opleiding aan het conservatorium Saint-Maur-des-Fossés nabij Parijs. ‘Rêve Kakudji’ volgt de zanger in het jaar dat hij afstudeert aan het conservatorium en zijn carrière meer en meer vorm begint te krijgen.
‘Rêve Kakudji’ is een ontroerend verhaal over een jonge artiest die zijn droom probeert waar te maken, maar biedt ook een verhelderende blik op cultuurverschillen en vooroordelen. Kakudji krijgt erkenning en respect voor zijn talent, maar wordt door sommigen – zowel in Europa als in zijn thuisland Congo – vooral gezien als een exotische rariteit. Kakudji: “Ik hoop dat deze documentaire Afrikaanse jongeren kan motiveren en hen overtuigt dat ze ooit van hun dromen kunnen leven.”

“Met deze prachtige en leerrijke documentaire bewijst Cultuurplatform Zebracinema zijn meerwaarde in het filmlandschap”, aldus gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens. Cultuurplatform Zebracinema is een initiatief van de provincie Limburg en toont recente kwaliteitsfilms en -documentaires aan het Limburgse filmpubliek, met aandacht voor de wereldfilm en het filmdebuut van jonge regisseurs. Het aanbod van Zebracinema is complementair met de programmering van de commerciële bioscopen. De films zijn te zien op 7 verschillende locaties.

Ibbe Daniëls heeft verschillende afleveringen van de Canvas-reeks Belpop geregisseerd en videoclips van tal van bands ingeblikt. Koen Vidal is journalist en chef buitenland bij De Morgen.