Z33 presenteert drie nieuwe tentoonstellingen in het voorjaar

01.03.2016 | # # # 
Deel dit bericht
Z33 tentoonstelling

Z33 – huis voor actuele kunst presenteert dit voorjaar drie nieuwe tentoonstellingen:

  • Basim Magdy – Some Become Part Time Singers and Some Keep Pretending
  • Design my Privacy
  • Dries Depoorter – Data Broker

Daarnaast wordt de nieuwbouw en renovatie van het huis voor actuele kunst z33  voorgesteld. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Ze beïnvloeden ons dagelijks leven en hoe we naar de wereld en onze samenleving kijken. Ons virtuele en ‘echte’ leven lopen steeds meer in elkaar over; privé wordt steeds meer publiek. De drie tentoonstellingen confronteren ons met ons vaak onbezonnen online gedrag, de macht van het beeld en onze kijk op de werkelijkheid.

“De provincie Limburg en Z33 staan voor onderscheidende projecten die inhaken op maatschappelijke tendensen. Deze drie tentoonstellingen sluiten daar perfect op aan” – aldus gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.

DESIGN MY PRIVACY

Een tentoonstelling van MOTI, Museum of the Image in Breda Vandaag delen we continu data: een berichtje via WhatsApp, een foto op Instagram, een update op Facebook of een mailtje via Gmail… Met wie delen we deze data eigenlijk? Wie kijkt er mee en wat zijn de consequenties hiervan? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat persoonlijke gegevens ook strikt persoonlijk blijven?

Online veiligheid is de laatste tijd veel in het nieuws. Overheden en bedrijven willen maar al te graag meekijken in onze computer of smartphone, ons online gedrag vastleggen en allerhande gegevens verzamelen. In deze tentoonstelling wordt ingegaan op kwesties rond online privacy en het beschermen van persoonlijke digitale data. Naast enkele historische manieren van coderen toont Design my Privacy verrassende hedendaagse strategieën van meer dan 35 jonge ontwerpers en kunstenaars om de controle over onze data te behouden. 14 bijdragen zijn inzendingen van de Crypto Design Challenge, een door MOTI uitgeschreven open call aan studenten, kunstenaars en ontwerpers om nieuwe ideeën te ontwikkelen voor het versleutelen van digitale data en het visualiseren van online privacy. Je vindt er werk van o.a. Willem Popelier, Mark Shepard, Ruben Pater, FRONT404, Rosa Menkman, Heath Bunting, Joyce Overheul, Owen Mundy, Jeroen van Loon en Jasper van Loenen, Roos Groothuizen.

DRIES DEPOORTER – DATA BROKER

We zijn steeds meer online en delen digitaal (onbewust) steeds meer persoonlijke informatie. De jonge kunstenaar Dries Depoorter speelt met dit gegeven en deelt, combineert en experimenteert met privégegevens van hemzelf en willekeurige mensen die hij vindt op het internet. Hij kaart in zijn projecten op een humoristische manier thema’s aan als sociale identiteit, het delen van big data, het versleutelen van gegevens en (het gebrek aan) de bescherming van onze online privacy. Zo kan iedereen die wil weten waar Dries uithangt, dit opzoeken op de website Here. Via zijn iPhone toont Here in real-time de exacte locatie van (en de routebeschrijving naar) de kunstenaar met behulp van Google Street View.

In het project Tinder In zet Dries Depoorter profielfoto’s van personen die zowel op de zakelijke netwerksite LinkedIn als op de datingsite Tinder zitten naast elkaar. Het toont het verschil tussen de wijze waarop men zichzelf voorstelt op de verschillende platforms en onhult hoe gemakkelijk wij, zonder het goed te beseffen, privégegevens openbaar maken.

BASIM MAGDY – SOME BECOME PART TIME SINGERS AND SOME KEEP PRETENDING

In deze black box-presentatie tonen we drie films van de Egyptische kunstenaar Basim Magdy. Magdy is gefascineerd door sociale constructies als utopieën, dogma’s en ideologieën en hoe deze visueel worden geconstrueerd. Zijn veelzijdig werk draait om begrippen als observeren, herinneren en archiveren. De films die het huis voor actuele kunst, z33 toont, zijn opgevat als poëtische en associatieve mijmeringen over de absurditeit van het leven, over eenzaamheid in een alom geconnecteerde wereld, over tijd, toekomst, heden en verleden, over utopie en dystopie. Het zijn complexe en gelaagde films die baden in een surrealistische en dromerige sfeer met een licht psychedelisch kantje.

Internationaal Limburg

Het huis voor actuele kunst, z33, snijdt wederom actuele kwesties aan die raken aan onze directe leefwereld. Daarenboven haalt ze wereldkwaliteit naar Limburg. “De opzet van de presentatie van deze drie tentoonstellingen geven de ambities van z33 en de provincie Limburg goed weer. We willen (internationale) samenwerkingsverbanden aangaan, de internationale kunsten naar Limburg halen en ruimte geven aan jong artistiek talent”, besluit gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.