Z33 organiseert eerste grootouderdag: kleinkinderen en grootouders beleven samen artistiek ruimte-avontuur

08.05.2013 | # # # # # 
Deel dit bericht
grootouderz33

Op 15 mei organiseert Z33, het huis voor actuele kunst van de provincie Limburg, voor de eerste keer een grootouderdag. Grootouders en hun kleinkinderen beleven samen een onvergetelijk ruimte-avontuur in de tentoonstelling Space Odyssey 2.0. Z33 wil met dit soort activiteiten een breder publiek bereiken.

Gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens  vindt de grootouderdag alvast een goed idee. “Grootouders spelen vaak een belangrijke rol in de opvang en de opvoeding van hun kleinkinderen. We zien ook dat de grootouders van nu op zoek zijn om eens wat anders te gaan doen met hun kleinkinderen. Daarom is het goed dat Z33 ook voor die doelgroep de drempel naar hedendaagse kunst kan verlagen. Een bezoek aan een tentoonstelling met hedendaagse kunst prikkelt zowel de verbeelding, maar biedt ook nieuwe ervarings- en leerkansen. En het kan ook gewoon leuk zijn natuurlijk.”

Z33 vierde vorig jaar haar tiende verjaardag met een bijzondere mix van avontuurlijke artistieke projecten én een intensieve publiekswerking.  Jan Boelen, de artistiek directeur van Z33 benadrukt het belang van publiekswerking in Z33:  “We vertrekken met onze projecten vanuit maatschappelijke ontwikkelingen en laten met onze projecten bezoekers met een andere blik naar hun omgeving kijken. We vinden het belangrijk om een plaats te zijn waar iedereen met die projecten kan kennis maken. We hebben een uitgebreide publiekswerking en die trachten we jaar na jaar uit te bouwen. Zo  deden we vorig jaar onze eerste experimenten met rondleidingen voor kleuters. Dat is zo goed meegevallen dat kleuterscholen ons nu met hele drommen bezoeken.”

Naast een actieve werking naar kinderen organiseert Z33 ook steeds meer activiteiten voor andere doelgroepen. Dit jaar startte het huis voor actuele kunst met rondleidingen op maat van gezinnen en private tours (begeleide rondleidingen voor duo’s).  Ook naar 60-plussers wil Z33 meer inspanningen leveren. Boelen: “ We hebben een jong bezoekersprofiel en merkten dat 60-plussers erg ondervertegenwoordigd waren in onze bezoekerscijfer. Daarom hebben we dit jaar een traject opgezet waarbij we onderzoeken hoe we ons aanbod beter kunnen afstemmen op deze doelgroep. We werken onder meer met een klankbordgroep van 60-plussers en toetsen nieuwe initiatieven bij hun af.