Michel Bisceglia en Rock Herk winnen de Limburgse Cultuurprijs

14.10.2017 | # # # # # # 
Deel dit bericht

Limburgse Cultuurprijzen

Op vrijdag 13 oktober werden twee Limburgse Cultuurprijzen uitgereikt. De winnaars, Michel Bisceglia en Rock Herk, timmeren al jaren aan de weg, ondanks grote en kleine tegenslagen soms, en spelen mee aan de top, elk in hun specialiteit. Publiek, pers én jury weten dat te appreciëren.

Nieuw dit jaar was dat ook het publiek kon mee stemmen. Die publieksstemming kreeg hetzelfde stemgewicht als de resultaten van de jury. In het eindresultaat sprong Michel Bisceglia over publiekslieveling Arnoud Raskin. Favoriete organisatie van het publiek was Rock Herk, ook de uiteindelijke winnaar.

Hard werken en doorzettingsvermogen. Daar draait het bij alle genomineerden om. Uit deze groep ‘cultuurmakers’ van zo’n hoog niveau één, of in dit geval twee winnaars kiezen, is niet vanzelfsprekend, maar het geeft uiteraard extra glans aan de titel!

Michel Biscegliapianist, componist, dirigent en arrangeur, is meer dan één van de belangrijkste jazzmuzikanten in België. Hij beperkt zich immers niet tot één genre, werkt samen met uiteenlopende muzikanten, iconen zelfs uit jazz, pop en rock uit binnen- en buitenland en heeft ook heel wat filmmuziek gecomponeerd. Hij  heeft voor zijn werk al heel wat nationale en internationale titels en awards ontvangen. We zijn tevreden dat we als provinciebestuur zijn talent en harde werk extra kunnen erkennen met de Limburgse Cultuurprijs.

De jury prees Michel Bisceglia als volgt: “Michel Bisceglia is al jaren actief, houdt vol ondanks tegenslagen en levert werk van wereldniveau. Zijn creaties worden geprezen door pers, publiek en professionals uit de hele wereld. Als componist, muzikant, arrangeur en dirigent is hij internationaal actief, professioneel zwermt hij uit, maar hij vindt in Limburg zijn basis. Hij is een kunstenaar pur sang én Limburger pur sang.”

Rock Herk is een jaarlijks alternatief muziekfestival in Herk-de-Stad, ontstaan in 1983 en daarmee het oudste in zijn soort in België. Het festival programmeert zowel grotere, internationale namen als jonge talenten.  In 2014 wist het festival uit een financiële impasse te geraken met een crowdfundinginitiatief.

Dankzij doorzettingsvermogen én de nodige vindingrijkheid heeft Rock Herk niet alleen een hele trouwe achterban weten te verzamelen. Het festival heeft zijn plaats tussen de Belgische festivals heroverd én verstevigd. Het is daarbij trouw gebleven aan zijn eigen visie en keuzes, en trekt een steeds groter internationaal publiek.

De prijs: een mooi bedrag en een ode op maat

Bij de titel hoort een som van 5000 euro. Bovendien ontvingen de laureaten ook elk een ‘ode op maat’, geschreven door Jurgen Beckers en tijdens het feest op muziek gezet door Gianni Marzo en het gelegenheidsorkest met Myrthe Luyten, Lieven Venken en Raf Ilsbroekx.

De keuze voor Limburgse talenten om deze avond mee in te vullen en te omkaderen is vanzelfsprekend. Met deze prijsuitreiking mag nog maar eens blijken dat Limburg barstensvol talent, creativiteit en cultureel ondernemerschap zit.

De avond was een feest voor de hele culturele sector, voor de winnaars, maar ook voor de andere genomineerden die niet wonnen, maar die allerminst verliezers zijn.

Bedankt voor jullie mooie bijdrage aan onze Limburgse identiteit!

 

Limburgse Cultuurprijzen Limburgse Cultuurprijzen

Lees de artikels in de krant (.pdf)

Of lees de artikels online: