Windmolen Bokrijk brengt hulde aan hulpverleners

09.04.2020 | # # # # 
Deel dit bericht

Windmolen Bokrijk

Ook het Openluchtmuseum Bokrijk, dat vanwege de coronapandemie nog even gesloten blijft, wil in deze moeilijke tijd haar steun betuigen. Aan de wieken van de iconische windmolen in Bokrijk, die in de traditionele rouwstand zijn gezet, hebben we witte doeken gehangen naar het voorbeeld van de witte lakens die je momenteel aan de huizen bevestigd ziet. Met dit initiatief wil Bokrijk op geheel eigen manier de hulpverleners eren en iedereen, dichtbij of veraf, een hart onder de riem steken. 

Sinds kort heeft Bokrijk een Feratel-camera in het gebruik. Deze camera stuurt continu live-beelden van het Openluchtmuseum de wereld in. De mensen kunnen voortaan thuis op televisie kijken naar één van de blikvangers van het museum, de pas gerestaureerde molen uit Mol-Millegem, die prominent in beeld komt.

Rouwstand
Door de rouwstand van de wieken wisten de dorpelingen vroeger dat er iemand was overleden of dat er iets ‘gaande’ was, als een soort van alarmteken. De symboliek van de wiekenstanden verschilt per regio. Mol-Millegem, waar deze molen vandaan komt, ligt in de Kempen. In die regio zette men de molen ‘gaande’: de wieken staan ongeveer één wiekbreedte over de top als teken van rouw of alarm.

Bokrijk bij je thuis
De Bokrijkbeelden zijn elke ochtend op de tv-zenders Eén en Canvas te zien, naast andere beelden van natuurgebieden of toeristische bestemmingen zoals skipistes en stranden. Ze verschijnen ook in het buitenland en op de website www.feratel.com.

Lees het artikel in de krant (.pdf)