Wedstrijdproject BKRK Keramiek 2015 gelanceerd

18.09.2015 | # # # # # # 
Deel dit bericht
BKRK label

Met BKRK – Bokrijk Brandmerkt – staat Bokrijk aan de vooravond van een sterk vernieuwingsproject. “Bokrijk staat al jaren garant voor de expertiseontwikkeling van ambachten, technieken en de toepassingen ervan in het openluchtmuseum. Met Bokrijk Brandmerkt willen we ook de hedendaagse relevantie van al dat vakmanschap illustreren”, zegt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, eveneens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Voor de tweede maal op rij lanceert Bokrijk ook een wedstrijd gericht naar jonge ontwerpers en gevestigde waarden. Na de lederwedstrijd in 2014, is keramiek het centrale thema in 2015.”

Tien vakmanschappen

Op museaal vlak vormt Bokrijk Brandmerkt een uniek uitgangspunt om niet enkel het verleden, maar ook de ontwikkelingen van vandaag en morgen te duiden. Tussen maart 2016 en maart 2018 zullen tien vakmanschappen met oorsprong in het vroegere dagelijkse leven op een innovatieve manier in de kijker gezet worden in de historische huizen in het openluchtmuseum, onder curatorschap van designer-architect Bart Lens. Dit vanuit een eigentijds perspectief, gebaseerd op de kennis en expertise die Bokrijk rijk is en met respect voor het verleden en het aanwezige erfgoed. Leren uit het verleden verruimt onze blik op de toekomst.

Drie laureaten

Dat de cross-over tussen ambachtelijke expertise en innovatieve ideeën ook op andere vlakken tot boeiende nieuwe wegen leiden, bewijst de lederwedstrijd die Bokrijk in 2014 organiseerde. In het verlengde hiervan Bokrijk lanceert nu opnieuw een wedstrijd met als thema keramiek. De opdracht van de wedstrijd bestaat er uit om een object uit het dagelijkse leven te ontwikkelen en zo dit vakmanschap in al zijn facetten te tonen. Een hedendaagse insteek en aangepaste vormgeving, duurzaamheid en een referentie naar een authentieke productiemethode zijn sleutelwoorden. De nummers 1, 2 en 3 ontvangen een geldprijs van respectievelijk € 1000, € 750 en € 500. De beoordeling gebeurt via een professionele jury waarbij elk jurylid de ontwerpen vanuit zijn of haar eigen expertise zal bekijken. In de jury zetelen onder meer ontwerper Pieter Stockmans, Sofie Deville (HIB-label, Handmade In Belgium), Marieke Pauwels (MAD-Faculty) en Cédric Piechowski (conservator-directeur Musée de la Céramique).

In haar museumshop bouwt Bokrijk gestaag aan een productengamma met BKRK-label, gelinkt aan vakmanschap. Resultaten van deze wedstrijd kunnen mogelijk een plaats krijgen binnen deze lijn.