Wanderful.design: uniek platform voor Limburgs design

28.11.2017 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Wanderful.design

© Renaat Nijs Media

Op vrijdag 1 december wordt Wanderful.design gelanceerd, een tweetalige portaalwebsite voor de Limburgse designsector. Het online platform zal zowel de Limburgse designindustrie verenigen als (inter)nationaal promoten en maakt van ‘Wanderful’ een keurmerk voor alles wat met design en (woon)mode uit onze provincie te maken heeft. 

Het webplatform Wanderful.design belooft een convergerend informatie- en voorlichtingspunt te worden voor de Limburgse creatieve en commerciële designsector. De website vertrekt vanuit een inventarisatie van alle ontwerpers, bedrijven en designinitiatieven die actief zijn in onze regio.

Noem het een wikipediaans netwerk, een digitale stafkaart om alle belangrijke actoren van onze regio te ontdekken. Maar het gaat verder dan dat. Wanderful.design wil niet alleen de informatie internationaal ontsluiten, de kloof tussen designers en bedrijven zal verkleinen en we slaan de brug tussen de designsector en de regionale, nationale en internationale pers en designkenners.

Keurmerk

Onbekend maakt onbemind en daar wil Wanderful.design komaf mee maken. Limburg mag en moet prat gaan op haar kwalitatief design en dit sector-initiatief moet op termijn bijdragen tot een eigen identiteit. Op enkele tientallen kilometers van Limburg roept Dutch Design wereldwijd associaties op, vanuit het Noorden maken ze met Scandinavisch design school; Limburg heeft evenveel troeven om aan een eigen merk/identiteit te werken. De portaalwebsite wordt integraal tweetalig en daar waar de Nederlandse versie de lokale en nationale designliefhebbers zal kunnen bekoren, zal de Engelse vertaling een katalysator worden om Wanderful design te vermarkten.

Keurmerk van goed design

Het moet een keurmerk worden van goed design, toevallig – of helemaal niet toevallig – uit één en dezelfde provincie. “Er zijn ontzettend veel goede ontwerpers en designbedrijven actief in onze provincie, maar we missen de maturiteit of het lef om samen naar buiten te komen. De bescheidenheid mogen we heus wel eens van ons afgooien én als we niet zelf durven zeggen hoe goed we zijn, dan zal het in groep een stuk makkelijker gaan”, aldus Christiaan Kastrop van Comosie.

Dynamiek

Wanderful.design is het logische vervolg op het boek ‘We are wanderful’ dat de Provincie Limburg vorig jaar bij uitgeverij Lannoo uitbracht. Het boek was een vuistdik naslagwerk over design in Limburg en een terugblik op de voorbije 25 jaar. Nooit eerder hadden we die rijkheid van onze creativiteit ergens gedocumenteerd, onderzocht of samengebracht. Het boek werd nationaal en internationaal enthousiast onthaald, maar het blijft een tijdsdocument terwijl onze creativiteit en alle actoren in het design uiteraard niet stil blijven zitten. Met Wanderful.design geloven we dat we mee kunnen bouwen aan een netwerk, een merk zelfs. We willen Waderful.design dan ook alle kansen geven om te slagen in haar missie: Limburg tonen als een dynamische regio vol creativiteit en design.

Bloggerstour

De portaalwebsite zal op vrijdag 1 december worden gelanceerd en wel op eigengereide wijze. “Niet met een klassiek persmoment, maar een nieuwe bloggerstour waarbij we – naar analogie met de limblogdesigntour.be – opnieuw vijf internationale designbloggers op sleeptouw zullen nemen doorheen onze provincie. Drie dagen lang bezoeken ze bedrijven, ontmoeten ze ontwerpers en ontdekken ze creatieve hotspots en op de slotavond, vrijdag 1 december, eindigen we met een knal en lanceren we Wanderful.design”, klinkt het bij de organisatoren van Comosie.

B van de Bang

De lancering van Wanderful.design moet dan ook de B van de Bang worden, waarmee Limburg zich internationaal wil profileren als designregio. Een ijkpunt en een start van een lang en strategisch traject om op een coherente manier de Limburgse designsector op koers te zetten naar een internationale referentie waarbij Wanderful een keurmerk moet worden voor goed design. Ook al ligt de focus in de eerste fase op de provincie Limburg, het netwerk zal zich op termijn ook uitbreiden naar de hele Euregio. “Zowel in Nederland als in Duitsland is er al verregaande interesse om mee in te haken op het Wanderful-platform”, aldus Christiaan Kastrop.

Multi Service

De platformsite zal alle design-actoren voor het voetlicht plaatsen, maar mikt in haar werking op verschillende pijlers. Zo zullen designers én bedrijven mits een maandelijkse fee kunnen genieten van tal van extra services. “Dat gaat van perscommunicatie, advertising, social media buzz, open calls tot en met deelname aan de Wanderful-design webshop”, besluit Christiaan Kastrop. “We merken al langer dat heel wat ontwerpers en zelfs grote bedrijven stuiten op de limieten van hun eigen communicatie, of stappen willen zetten naar sociale media maar niet weten hoe of wat… of zelfs designers die denken aan een eigen webshop maar het risico of de investering niet aandurven. Welnu, Wanderful.design zal heel wat van deze obstakels kunnen ontmijnen door middel van heel interessante abonnementsformules.”

De kracht van Wanderful.design zit dan ook in de overtuiging dat de samenwerking in de sector zowel het geheel zal versterken als elk van de individuele actoren. Het draait om het geloof in eigen kunnen en om, naast de focus op je eigen business, ook vertrouwen te hebben in de katalyserende kracht van de samenwerking. Limburg is klaar voor Wanderful.design, nu lonkt de wereld.