Wandelen in Limburg met 8 nieuwe streekkaarten in een handige box

25.08.2016 | # # # 
Deel dit bericht
Wandelen in Limburg wandelbox streekkaarten

“Wandelen in Limburg” is een gemeenschappelijk project van de drie Limburgse Regionale Landschappen en Toerisme Limburg vzw en wordt ondersteund door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Om de kwaliteit van het wandelen in Limburg op een hoger niveau te tillen werden kaarten ontwikkeld die het volledige wandelaanbod van een streek weergeven. Ze zijn gebundeld in een handige wandelbox. Daarnaast werd de website volledig vernieuwd. Met enkele eenvoudige zoekcriteria krijg je in een mum van tijd jouw ideale wandeling te zien. Dankzij de hoogstaande kwaliteit van het wandelaanbod en bijhorende producten is Limburg een echt wandelparadijs.

Diversiteit

In de groenste provincie van Vlaanderen is de kwaliteit en diversiteit van het landschap uniek. Elke streek heeft er een eigen identiteit. Glooiende akkers en boomgaarden in Haspengouw en Voeren, een natte wildernis in Kempen~Broek, weidse heide in Nationaal Park Hoge Kempen, pittoreske dorpen in de Maasvallei, eindeloze bossen in Bosland en 1001 vijvers in de Wijers. Je kan deze streken ontdekken door middel van een uitgebreid netwerk van hoogwaardige wandelgebieden. Elk gebied bestaat uit meerdere wandellussen van verschillende afstanden die je gemakkelijk kan combineren. De meeste wandelingen leiden over rustige onverharde wegen en ook voor mensen met buggy’s of rolstoelen is er een geschikt aanbod. Doorwinterde wandelaars kunnen meerdaagse trajecten uitstippelen via de langeafstandswandelingen.

Gedeputeerde voor Leefmilieu en Natuur, Voorzitter van de Regionale Landschappen Ludwig Vandenhove: “Ongerepte heidegebieden, uitgestrekte bossen, rustige riviervalleien en schilderachtige dorpen: Limburg heeft haar wandelaars heel wat te bieden. Via bewegwijzerde wandellussen over goed onderhouden paden worden wandelaars langs de mooiste plekjes van de provincie geleid.”

Totaalbeleving

Het merendeel van de wandelingen loopt door bos- en natuurgebied of door een waardevol landschap. Onderweg kan je unieke planten en dieren zien, zoals reeën, hazen, de visarend of boomkikker, prachtige valleien en monumentale bomen. Er zijn picknickplekken, speelboomgaarden voor de kinderen, rustbanken en uitkijkpunten met prachtige vergezichten. Waar mogelijk worden culturele en historische bezienswaardigheden geïntegreerd in de wandeling. Op die manier krijgt een wandeling nog meer karakter!

Gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “Dankzij de combinatie van natuur, cultuur en erfgoed bieden de wandelingen van de Regionale Landschappen een unieke beleving van Limburg. Wandelen blijft, naast fietsen, één van de hoofdredenen van verblijfs- en dagtoeristen om naar Limburg te komen. Het initiatief Wandelen in Limburg leidt tot meer instroom van toeristen en creëert zo een belangrijke economische meerwaarde voor onze provincie. Vanuit de provincie en Toerisme Limburg blijven we bovendien inzetten op seizoensverlenging, meer toeristen verspreid over het hele jaar, en daarvoor is ‘Wandelen in Limburg’ een product bij uitstek.

Streekkaarten en website

Het hele wandelaanbod van Limburg is nu beschikbaar op de nieuwe streekkaarten van Wandelen in Limburg. De wandelingen worden per streek helder in beeld gebracht en er is een duidelijk overzicht van alle start- en parkeerplaatsen.
Te veel om te kiezen? Zoek de ideale wandeling de website: je kan zelf je wandeling samenstellen aan de hand van verschillende zoekcriteria zelf. Je vindt er bovendien een handige kalender met alle wandelactiviteiten in de provincie en een webshop waar je de wandelkaarten kan bestellen.

Gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Inge Moors: “Dit project kwam tot stand dankzij de intensieve samenwerking tussen de diensten landbouw, platteland, leefmilieu en toerisme van de provincie Limburg, Toerisme Limburg vzw, de Limburgse Regionale Landschappen en vele andere partners in deze sectoren. Dankzij het Plattelandsproject ‘Wandelen in Limburg op een hoger niveau’ en Leaderprojecten zoals ‘Wandelen als streekproduct’ en ‘Landschapsgewijs, van landschappelijke waardering naar toeristische waarde’ kunnen de vele bezoekers nu genieten van een hoogkwalitatief wandelaanbod in onze provincie.”

> Lees de artikels in de krant (.pdf)