Wandelen levert Limburg jaarlijks 25,5 miljoen euro op

22.09.2014 | # # # # 
Deel dit bericht
Wandelen in de Voerstreek

Wandelaars in Limburg geven jaarlijks bijna 25,5 miljoen euro uit. Daarmee is wandelen in Limburg economisch bijna even belangrijk als het fietsroutenetwerk. Dit verrassende resultaat blijkt uit een bevraging die Toerisme Limburg en de regionale landschappen de voorbije drie jaar in de Limburgse wandelgebieden uitvoerden. Nooit eerder vond een dergelijk grootschalig kwantitatief en kwalitatief onderzoek plaats naar het gedrag, profiel en uitgavenpatroon van wandelaars in Limburg. “Dit onderzoek beklemtoont het belang van een beleidsoverschrijdende samenwerking. Natuurbehoud krijgt extra draagkracht door de recreatieve ontsluiting ervan, die dient te gebeuren met respect voor onze fauna en flora. Onze landschappen zorgen voor beleving voor de Limburgers en de toeristen, en voor economische return voor de lokale ondernemers!”, stellen gedeputeerden Ludwig Vandenhove en Igor Philtjens”.

De voorbije jaren investeerden het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, het Regionaal Landschap Lage Kempen en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren in 59 tellers die via laserstralen het aantal wandelaars in hun wandelgebieden registreren. Tegelijk zette Toerisme Limburg met de PXL Hogeschool een onderzoeksproject op. Studenten van de PXL bevroegen drie jaar lang meer dan 5000 wandelaars. Dankzij deze unieke samenwerking krijgen we nu voor het eerst inzicht in het profiel, gedrag, de motivaties én de economische impact van wandelaars in Limburg.

Grote economische impact

Gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “Wandelen door de prachtige Limburgse landschappen is een van de grote toeristische en recreatieve troeven van Limburg. Wandelen geeft rust, is gezond, zorgt voor een gevoel van welbehagen en creëert zo welzijn. Dankzij dit beleidsoverschrijdende onderzoek weten we nu ook dat het een belangrijke economische impact heeft. Zo blijkt dat een gemiddelde wandelaar in Limburg 17 euro per tocht uitgeeft. Twee derde daarvan gaat naar café- en restaurantbezoek. Voor logerende wandelaars komt daar 72,30 euro bij. In totaal stroomt er zo jaarlijks meer dan 25,5 miljoen euro naar de economie van de vrije tijd!”

Oudere koppels zonder kinderen

Het onderzoek werpt ook licht op het profiel van de Limburgse wandelaars. De meeste stappers komen uit de buurt. De routes oefenen dus ook een grote aantrekkingskracht uit op de lokale recreant. 80% van de wandelaars is ouder dan 40, vaak gaat het om koppels zonder kinderen (46,6%). Wandelaars trekken er gemiddeld met twee tot drie personen op uit, leggen 6 km af en besteden 1 tot 2 uur aan hun wandeling. Meer dan de helft van de ondervraagden legt maximaal 5 km af.

Op zoek naar kwaliteit

De redenen om voor een wandelgebied te kiezen, zijn het aantrekkelijke landschap (60,3%), de kwaliteit van de routes (31,1%) en de goede bewegwijzering (26,6%)*. De Limburgse wandelgebieden voldoen alvast aan de belangrijkste vereisten van de wandelaars. Die hechten vooral belang aan mooie decors (98,3%), autovrije trajecten (95,5%), stilte (89,4%) en gebieden die een keuze bieden tussen diverse afstanden (88,7%)**. Stuk voor stuk elementen waarop Limburg goed scoort.

Tevreden wandelaars

Gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove: “Limburgse wandelaars zijn tevreden wandelaars. De kwaliteit van onze wandelgebieden is hoog. Een gevolg van de goede samenwerking tussen onze regionale landschappen en Toerisme Limburg. Duidelijk bewegwijzerde lusvormige routes, rustbanken onderweg, overzichtsborden aan de start, keuze uit diverse afstanden … Het draagt allemaal bij tot het comfort en de beleving van de wandelaar. Dit gezamenlijke onderzoek bevestigt dat we goed bezig zijn én geeft ons extra inzicht om onze wandelgebieden naar een nog hoger niveau te stuwen.”

* Op deze vraag konden respondenten meer dan één antwoord geven. Vandaar dat de percentages samen boven de 100% uitkomen.
** Op de vraag ‘hoe belangrijk vindt u deze aspecten’, werden deze aspecten door de respondenten als ‘belangrijke’ of ‘zeer belangrijk’ aangeduid.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)