Voorstelling laureaten Toegepast 18 en tentoonstelling “It’s all in the air”

02.07.2013 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
CP_logo

Toegepast is het begeleidingstraject waarbij de Provincie Limburg via het Cultuurplatform design jonge designtalenten de kans biedt om een brug te slaan tussen het einde van hun studies en hun professionele leven. Zes jonge ontwerpers nemen deel aan Toegepast 18 en presenteren het eindresultaat van het traject in de tentoonstelling It’s all in the air, vanaf 12 oktober in Z33, Hasselt. “Door hen stap voor stap en bijzonder nauwgezet een jaar lang te begeleiden in de realisatie van hun project, reikt Toegepast hen alle ingrediënten aan voor de verdere uitbouw van een eigen visie en een stevige carrière,” vertelt gedeputeerde van cultuur Igor Philtjens.

Over het concept Toegepast

Cultuurplatform design selecteert voor Toegepast jaarlijks een aantal beloftevolle designers uit de ingezonden portfolio’s, de ‘laureaten’. Een jaar lang worden zij nauwgezet opgevolgd door twee coaches, die hen raad geven over de uitwerking van hun project, maar hen ook introduceren in hun eigen netwerk. Daarnaast financiert Toegepast de realisatie van de creatieopdracht, en zet de deelnemers aan tot kruisbestuiving. Als afsluiter van het project is er een tentoonstelling. Het tekst- en beeldmateriaal, door professionele fotografen en auteurs gemaakt voor de tentoonstelling, kunnen de ontwerpers meteen ook gebruiken als aanvulling op hun portfolio.

“Voor Toegepast slaan twee provinciale instellingen, het Cultuurplatform design en Z33, de handen in elkaar. Het Cultuurplatform zet in op talentontwikkeling en –begeleiding, Z33 heeft dan weer heel veel knowhow en ervaring inzake actuele, vernieuwende kunst en design. Daardoor kan het jonge talent een beroep doen op een zeer breed en ervaren netwerk van professionals,” aldus gedeputeerde Igor Philtjens.

Toegepast 18 is: Henry Baumann, Mattijs Brands, Mats Horbach, Pieter-Jan Pieters, Giacomo Piovan, Isa Tesfazghi. Uitgebreid kennismaken met hun werk kan via de blog op http://toegepast18.wordpress.com.

Toegepast 18

Voor deze achttiende editie brengt Toegepast zes jonge individuen samen. Zes ontwerpers wier werk op het eerste gezicht misschien een beetje dromerig overkomt, maar die meer dan ooit met beide voeten in onze hedendaagse realiteit staan. Stuk voor stuk kaarten deze jonge talenten in hun werk boeiende en diepgaande maatschappelijke problemen aan, die ze elk op hun eigen manier vertalen in een concreet project. Daarmee maken ze het virtuele reëel, en verborgen waarden zichtbaar.

Zo zoekt Giacomo Piovan met zijn onderzoek van  gewassen en bomen  een duurzaam en goedkoper alternatief voor het saneren van gronden, zodat ieder individu de pollutie zelf kan aanpakken. Of wil Henry Baumann de toestand van onze aarde aankaarten door afvalmateriaal nieuw leven in te blazen. Ook in het werk van Mattijs Brands vormt duurzaamheid een sleutelwoord: hij staat voor een architectuur die via kleine interventies voortdurend kan afgestemd worden op de noden van de tijd.

De drie andere designers stellen zich dan weer vragen bij de technologische evolutie van onze maatschappij. Pieter-Jan Pieters wil mensen helpen om op bepaalde momenten bewust te kiezen voor een offline leven, zodat ons menselijke, reële sociale leven opnieuw de bovenhand krijgt. Ook Isa Tesfazghi ziet haar installatie als een uitnodiging voor de toeschouwer om aan de drukke buitenwereld te ontsnappen, en terug stil te staan bij zijn eigen leven. Tot slot is er Mats Horbach, die een tegengewicht aan de technologische revolutie wil bieden door het wonderbaarlijke van zaken zoals de werking van een radio terug te laten zien. Zo wil hij mensen stimuleren om hun verbeelding terug te gaan gebruiken, want dat is in deze tijden volgens Horbach van levensbelang.

Dat de projecten tussen het virtuele en reële zweven, hebben coaches Caro Van den Hole en Kaspar Hamacher visueel vertaald in hun scenografie. De dunne houten panelen, die met koperen buisjes en zwarte draden opgehangen zijn, vormen voor de designers letterlijk een achtergrond om hun verhaal te vertellen. Zodat ze het onzichtbare zichtbaar kunnen maken. Een begeleidende video brengt het ontwerpproces in beeld.

Over de coaches

Aangezien zowel Caro Van den hole als Kaspar Hamacher zelf deel uitmaakten van Toegepast 14, beseffen ze als geen ander het belang van dergelijke initiatieven voor een jonge ontwerper. Bij Toegepast 18 staan ze in voor de individuele begeleiding, de grafische huisstijl en de scenografie.

Intussen heeft Caro Van den hole (1983) met MaisonCaro haar eigen creatieve bureau opgericht. Zoals de naam al aangeeft, is het een ‘huis’ met meerdere kamers waarin zowel kunst, duurzame objecten, installaties als eigenzinnige performances onderdak vinden. Zo slaagt ze erin om een evenwicht te vinden tussen probleemoplossend productontwerp en artistieke vrijheid, met een vaak poëtisch en bijzonder ‘schoon’ resultaat.

Laat Kaspar Hamacher (1981) aan de slag gaan met hout, en er gebeurt iets wonderbaarlijks. Telkens opnieuw slaagt de ontwerper erin om de ziel van het materiaal bloot te leggen, en een uniek, persoonlijk en authentiek stuk te creëren. Hamacher draagt het ambacht hoog in het vaandel, en heeft een enorme liefde voor het materiaal. Door alles zelf met de hand te maken zoekt hij bewust de grens op tussen design en kunst.