Veerpontjes weer de Maas op

01.04.2015 | # # # # # # # # 
Deel dit bericht
Fietsparadijs veerpont Maas

Vanaf april liggen de drie fiets- en voetveren op de Maas opnieuw in de vaart. In april voorlopig alleen in de weekends, vanaf mei dagelijks. Steeds onder voorbehoud van de geschikte waterstand. De provincies Belgisch- en Nederlands-Limburg en de zes betrokken gemeenten werkten ook een duurzaam samenwerkingsmodel uit om de leefbaarheid van de ponten in de toekomst te garanderen. “Dit is zeer goed nieuws voor de betrokken gemeenten, het Maasland en bij uitbreiding de vrijetijdseconomie in Limburg. De veerponten zijn immers belangrijke schakels in de grensoverschrijdende toeristische fietsbeleving”, zegt de Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed, Igor Philtjens.

Jaarlijks maken meer dan 160.000 fietsers en wandelaars gebruik van de voet- en fietsveren tussen Uikhoven (Maasmechelen) en Geulle (NL), Rotem (Dilsen-Stokkem) en Grevenbricht (NL) en Ophoven (Kinrooi) en Ohé en Laak (NL). De veerpontenservice is een troef voor het grensoverschrijdende fietstoerisme in het Maasland. Met een belangrijke impact op de economie van de vrije tijd. Igor Philtjens: “Dankzij de drie voet- en fietsveren maken fietsers en wandelaars gemakkelijk de oversteek. Tussen Maaseik en Maasmechelen is er bijvoorbeeld geen enkele vaste brug over de Maas. De veerpontjes laten de toeristische fietsroutenetwerken naadloos op elkaar aansluiten. Dat is een extra toeristische troef voor het Maasland. De pontjes zijn ook belangrijk in de ontwikkeling van grensoverschrijdende wandelgebieden in het RivierPark Maasvallei.”

Duurzaam werkingsmodel

Om het economisch voortbestaan van de ponten te garanderen, werd beslist om voor alle gebruikers een prijs van 1 euro aan te rekenen. Ook voor de inwoners die er voordien gratis gebruik van konden maken. Een beslissing die genomen werd tijdens een bestuurlijk overleg tussen de beide Limburgse provincies en de zes betrokken Maasgemeenten. Er komt ook een beurtenkaart zodat de overzet voor veelvuldige gebruikers maar een halve euro kost.

Igor Philtjens: “In 2014 bleek uit een enquête dat 70% van de ondervraagden er geen probleem mee heeft om iets voor de oversteek te betalen. Bovendien creëerde het feit dat sommigen wél en anderen niet moesten betalen, onduidelijkheid. Die is nu vóór de start van het toeristisch seizoen weggewerkt. Dat is belangrijk. Niet het minst voor de economische return. Volgens berekeningen zorgen recreanten en toeristen in de Maasregio voor een omzet van 3 miljoen euro per seizoen. Een belangrijke bijdrage aan de economie van de vrije tijd.”

Ontdek het grensoverschrijdend fietsen

Bij geschikte waterstand varen de veerpontjes vanaf april dus weer uit. Je beleeft het Limburgse fietsroutenetwerk op een andere manier met de grensoverschrijdende routes en de veerpontjes. Onderweg genieten fietsers volop van het Limburgse fietscomfort dankzij fietsvriendelijke cafés, picknickplekken, belevingsvolle uitzichtplekken en nog veel meer.

In juni, juli en augustus varen de veerponten dagelijks van 10 tot 20 uur, in mei en september tot 19 uur. In april en oktober is er alleen een weekenddienst van 10 tot 18 u. Gebruikers betalen 1 euro voor een overzet. Er komt ook een tienbeurtenkaart van 5 euro voor 10 tochten.

Opgelet: omwille van een hoge waterstand is het mogelijk dat begin april bepaalde veerponten niet kunnen uitvaren. Check steeds de actuele situatie bij de lokale toeristische infokantoren van Kinrooi, Dilsen-Stokkem en Maasmechelen.

Meer info: www.toerismelimburg.be/veerpont

> Lees het artikel in de krant (.pdf)