DE UNIE HASSELT-GENK: Hedendaagse kunst slaat brug tussen steden

01.10.2013 | # # # # # # # # # # # 
Deel dit bericht
unie

Op 1 oktober wordt het officiële startschot gegeven van ‘De Unie Hasselt-Genk’.
Met De Unie Hasselt-Genk bouwen Z33, de provincie Limburg en de twee steden Hasselt en Genk samen met hedendaagse kunstenaars en lokale cultuurorganisaties aan een hedendaagse kunstroute.

De Unie Hasselt-Genk legt zowel fysisch als mentaal nieuwe verbindingen tussen de twee steden en maakt de al bestaande verbindingen meer zichtbaar. De kunstroute zal te bezoeken zijn tussen 21 juni en 5 oktober 2014. Nadien blijft een selectie van een tiental werken permanent staan en groeit het traject de volgende jaren nog aan. Dit project is na ‘pit’ in Borgloon het tweede traject met kunst in de open ruimte van Z33, het huis voor actuele kunst van de provincie Limburg.

Duurzame investering
“Kunst in de open ruimte is één van de speerpunten van mijn beleid”, zegt gedeputeerde van cultuur Igor Philtjens. “Dit soort projecten hebben een duidelijke sociale en economische return. Daarom investeert de provincie hier 1 miljoen euro in, en investeren de steden elk 200.000 euro in het project. Dat is uiteraard veel geld, maar in crisistijd moet je durven investeren in wat je waardevol vindt. Met dit project kunnen we een grote groep mensen bereiken die anders nooit met hedendaagse kunst in aanraking komt. Anderzijds zullen we  heel wat cultuurtoeristen in binnen- en buitenland bereiken, die anders niet naar onze regio komen. Cultuur werkt hier als hefboom voor de vrijetijdseconomie. Als we in het SALK stellen dat we 2000 extra jobs in de vrijetijdseconomie willen, moeten we ook de vraag naar toerisme doen toenemen. Dat kan met een traject zoals De Unie Hasselt-Genk. We hebben het al bewezen met het project pit in Borgloon. Dat project brengt tot 25 % meer bezoekers naar Midden-Haspengouw, waardoor de B&B’s en andere horeca hun inkomsten zagen verhogen. Ook na drie jaar blijven die kunstwerken trouwens in het oog springen en wordt er nog uitvoerig over bericht. Zo krijgt je investering een heel duurzaam karakter.”

Complementaire steden
Voor de artistieke inhoud van het project is Z33 verantwoordelijk. Zij stelden de Nederlander Tom Van Gestel aan als curator. Het traject vertrekt vanuit de specifieke eigenheid van de twee steden. Hasselt en Genk hebben elk een eigen bijzonder karakter en zijn daardoor zeer complementair aan elkaar. De geschiedenis van de twee steden kan je aflezen aan de manier waarop ze zijn opgebouwd en aan hun bewoners: Hasselt, de historische centrumstad, tegenover Genk, de jonge industriestad. Nochtans groeien de twee steden steeds meer naar elkaar toe en profileren ze zich elk ook als handelscentrum en cultuurpool.

Als je alle kenmerken van de twee steden bij elkaar gooit, zie je bovendien dat ze samen alle kenmerken van een grootstedelijk gebied hebben: industrieel, technologisch, demografisch, op vlak van hoger universitair onderwijs, vrijetijds- en culturele initiatieven. Bovendien wordt hun complementariteit nog eens versterkt door hun geografische nabijheid.

Verbindingen
“Met het project De Unie Hasselt-Genk willen we de rijkdom van dit gebied aantonen door nieuwe verbindingen te creëren en de bestaande verbindingen meer zichtbaar te maken”, zegt Tom Van Gestel, de Nederlandse curator van het project. “We hebben een 10-tal kunstenaars geselecteerd die elk een nieuw kunstwerk in de open ruimte zullen maken. Dat doen ze in samenwerking met één van de vele lokale socio-culturele organisaties die Hasselt en Genk rijk zijn. Die organisaties zijn echt erg divers, een mooie spiegel van de maatschappij.”  Locaties voor deze permanente kunstwerken zijn o.a. de stationsomgevingen in beide steden, de Tuikabelbrug, café Cambrinus, het Vijvermolenpark, de Minderbroederkerk (Heilig Paterke), Bokrijk, het Emile Van Doorenmuseum en Cosmodrome/domein Kattevennen.

Naast de nieuwe permanente kunstwerken die daar gerealiseerd worden, wordt het culturele weefsel van de steden betrokken in een tijdelijk partnertraject. Zo worden er in de zomer van 2014 projecten ontwikkeld in CIAP, de Vennestraat, De Queeste, C-Mine, Kunstencentrum België, het Literair Museum en andere organisaties.

Bovendien kunnen alle inwoners van Hasselt en Genk participeren. Ze worden warm uitgenodigd om tijdens de zomer activiteiten te organiseren in het kader van De Unie Hasselt-Genk. Zo worden het bruisende verenigingsleven, ondernemende creatievelingen en andere mensen met goede ideeën betrokken. Een infosessie voor deze randactiviteiten volgt in november.

Eigenheid en verscheidenheid
Het traject zorgt voor nieuwe verbindingen tussen de twee steden, maar ook voor verbindingen tussen organisaties en tussen mensen, maar het toont ook hoeveel van die verbindingen er al bestaan tussen de twee steden. Burgemeester Wim Dries van Genk: “Er heerst in Genk, en eigenlijk in heel Limburg, een mentaliteit van: we helpen elkaar en we bouwen samen aan onze provincie. Iedereen doet dat vanuit zijn eigen cultuur en talenten. Dat is onze sterkte: die verbondenheid, dat Limburg-gevoel. Hasselt en Genk zijn beide wat grotere steden, maar samen vormen we toch wel echt een stedelijk gebied. Samen zijn wij de motor voor heel Limburg.”
“Dat wil niet zeggen dat we nu onmiddellijk moeten uitgroeien tot één stad”, vult Burgemeester Hilde Claes van Hasselt aan: “Hasselt en Genk zijn twee heel verschillende steden maar ook twee heel complementaire steden. Je moet niet één worden om samen sterk te zijn. Integendeel, ik denk dat we op een aantal vlakken perfect samenwerken zonder onze identiteit te verliezen. De kracht van de twee steden ligt precies in hun specifieke eigenheid. Het bundelen van de eigenheid maakt dit kunstproject net uniek! Dat zal je ongetwijfeld ook merken bij deze kunstroute.””

Cultureel hoogtepunt
Tussen 21 juni en 5 oktober 2014 is De Unie Hasselt-Genk te bezoeken als een parcours dat de twee steden letterlijk met elkaar verbindt. Het project wordt één van dé culturele hoogtepunten van 2014.

De eerste fase van de Unie Hasselt-Genk eindigt op zondag 5 oktober 2014 met ‘Het Geluid van Hasselt-Genk’, een bijzonder spektakel waarbij muzikale groepen uit de twee steden elkaar tegemoet komen langs het Albertkanaal. Het geluid is pas volledig als de twee groepen samenkomen.  Deze feestelijke performance vormt het einde van een rijk programma in de zomer van 2014.
Ook na 5 oktober 2014 kunnen bezoekers zich nog steeds laten verwonderen. Een tiental kunstwerken blijven immers permanent aanwezig in de open ruimte van Hasselt en Genk.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)