Uitwisselingsproject Duitse Stahlhelmen met Pasewalk

16.11.2019 | # # # # # 
Deel dit bericht

Op 16 november 2019 werden twee uitvergrote Stahlhelmen ingehuldigd in de Halense zusterstad Pasewalk (D). Sinds 2015 al vormen vierenveertig van die imposante Stahlhelmen samen het Herinneringspark Helmen in Halen, dat kadert in het project “Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog”.

Het Herinneringspark en twee extra helmen in Duitsland: van een internationaal gelauwerd project en een toeristische trekpleister tot symbool voor Europese verbondenheid. Vandaag is het park in Halen niet alleen een trekpleister voor toeristen en rustzoekers. Als onderdeel van ons Limburgse Wereldoorlog I-project wist het ook de internationale erfgoedgemeenschap te inspireren. Deze uitwisseling van de helmen maakt van het historische slagveld van Halen nog meer een plaats van hoop en Europese samenhorigheid en verbondenheid, meer dan 100 jaar na de “Slag der Zilveren Helmen”. Het is een eer dat het project en die symboliek nu ook een plek hebben gekregen in Pasewalk. Het is het sluitstuk van het project Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog.

Plechtige inhuldiging
Eind mei 2019 kwamen er in Halen twee helmen bij die het Duitse perspectief op de oorlog symboliseren. De twee nieuwe helmen in Pasewalk doen het omgekeerde: ze brengen het Limburgse
Wereldoorlog I-project en de symboliek erachter naar Duitsland. De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van gedeputeerde van Erfgoed Igor Philtjens, burgemeester van Halen Erik van Roelen, burgemeester van Pasewalk (D) Sandra Nachtweihm en burgemeester Wladyslaw Diakun  van Police (PL), de Poolse zusterstad van Pasewalk. Tot slot was er een delegatie van de vzw Halense zusterstadvrienden.

Twee extra helmen van kunstenaars Jee Kast en Medardo Maseroli
De Limburgse woordkunstenaar Jee Kast en beeldhouwer Medardo Maseroli maakten 2 bijzondere creaties. De “groene” helm vertelt een Duits verhaal, symboliseert de heropleving van een stad na een oorlog. Deze werd eerder dit jaar in het Herinneringspark in Halen toegevoegd. De andere, de “rode” helm, vertelt dat we niet alleen met het verstand, maar zeker ook met het hart vrede kunnen bereiken. Elke bewerkte helm wordt ook vergezeld door een onbewerkte betonnen Stahlhelm.

Een mooi vervolg op het Limburgse Wereldoorlog I-project
De uitwisseling met Pasewalk is een volgende stap in het Wereldoorlog I-project. Het project “Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog” bundelde en subsidieerde sinds 2013 uiteenlopende activiteiten van verschillende Limburgse organisaties om de menselijke, kleine verhalen uit de Eerste Wereldoorlog in de huiskamer van elke Limburger te brengen. Niet enkel dit project, ook heel wat andere herdenkingsprojecten, blijven nog nazinderen in onze provincie. Het toont hoe dit onderwerp nog leeft en hoe sterk de projecten inhoudelijk waren, eveneens bevestigt het dat investeren in dit erfgoedproject heel wat heeft opgeleverd.

Via dit project van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed ondersteunde het provinciebestuur van 2013 tot 2018 in totaal 109 Wereldoorlog I-initiatieven (93 projectdossiers en 16 investeringsdossiers), goed voor 570 000 euro aan provinciale subsidies op een totale projectkost van 1 670 000 euro.

44 Stahlhelmen
Ook het project met de helmen maakte hiervan deel uit. 44 betonnen, vergrote Stahlhelmen werden onbewerkt en identiek opgesteld bij C-Mine in Genk, gingen daarna elk naar een Limburgse gemeente waar ze lokaal bewerkt werden en elk een lokaal verhaal meekregen om vervolgens opnieuw te verzamelen, in Bokrijk. Hun uiteindelijke bestemming was de plaats waar in 1914 in Halen de Slag der Zilveren Helmen plaatsvond, een zware veldslag waarbij zowel aan Belgische als aan Duitse kant veel jonge mannen het leven lieten.

Internationaal succesverhaal
Dankzij het opzet, zijn frisse en participatieve aanpak en de manier waarop het dit erfgoed terug tot leven bracht, kreeg het project “Limburg 1914-1918. Kleine Verhalen in een Groote Oorlog” ook internationaal heel wat erkenning en prijzen, waaronder de wereldtitel “The Best in  Heritage 2017 – Project of Influence”.

Lees de artikels in de krant (.pdf)