Uitreiking van de Henry van de Velde Award Crafts by Bokrijk en lancering BKRK-award 2020 #Glas

22.01.2020 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Crafts by Bokrijk

Op 22 januari zijn voor de 26e keer de Henry van de Velde Awards uitgereikt in de BOZAR in Brussel. Nieuw dit jaar was de samenwerking tussen Flanders DC en Bokrijk voor de categorie Crafts by Bokrijk. We gingen op zoek naar een uniek of in kleine oplage vervaardigd object met een buitengewone vormgeving en esthetiek, gecombineerd met excellent vakmanschap en innovatief materiaalgebruik.

Vakmanschap is reeds jaren een belangrijke pijler in de werking van Bokrijk met onder meer eigentijdse exposities in het Openluchtmuseum, een eigen kennis-en expertisecentrum, VAKlab en de BKRK-merchandisinglijn. Ik ben dan ook erg vereerd dat Flanders DC ons heeft gevraagd om deze categorie met focus op vakmanschap samen voor te stellen. De winnaar is Alexander Marinus met zijn inzending Hey Jute.

Samenwerking
Betekenisvol design bekronen, daar staan de Henry van de Velde Awards al sinds 1996 voor. Alexander Marinus is één van de zeven Gold Winners die in 2020 in de prijzen valt met zijn inzending Hey Jute, een uitgebreid onderzoek naar de context, waarde en toepassing van het ‘vergeten’ materiaal jute. Dit resulteerde in het Hey Jute kussen, een high-end ambachtelijk product. Een logische winnaar dus binnen de Henry van de Velde Award Crafts by Bokrijk, aangezien zowel Flanders DC als Bokrijk belang hechten aan ambachtelijk werk dat relevant en eigentijds ingezet wordt, het zij sociaal geëngageerd, onderzoek gericht, of vanuit een creatieve en zelfrelativerende attitude. De winnaar is trouwens geen onbekende voor Bokrijk; afgelopen zomer was hij nog te gast in het Pop-Up Atelier voor hedendaags vakmanschap in het Openluchtmuseum.

Nieuwe BKRK-award #Glas
En de samenwerking met Flanders DC stopt hier niet. Bokrijk reikt reeds verschillende jaren een eigen BKRK-award uit. Met het project BKRK – bokrijk brandmerkt zet Bokrijk heden, verleden en toekomst van vakmanschap in de kijker. Na eerdere wedstrijden rond thema’s keramiek, leder, hout, brood en textiel staat nu glas in de kijker. Sinds vorig jaar zetelt Pascal Cools, directeur van Flanders DC, in de jury. Aangezien deze wedstrijd focust op vakmanschap én ondernemerschap is zijn expertise op dit vlak beslist een toegevoegde waarde. Voorts bestaat de jury nog uit Axel Van Den Bossche, CEO van het gekende merk Serax, Amélie Rombauts, design coördinator bij Knack Weekend en Anna Torfs, internationaal gerenommeerd ontwerpster. Ook het Lommelse GlazenHuis is inhoudelijke partner in dit verhaal.

Geïnteresseerden vinden meer info via www.bkrkaward.be. De inschrijvingen lopen tot 17 mei.

Lees het artikel in de krant (.pdf)