Uitreiking BKRK-award keramiek in Bokrijk

18.02.2016 | # # # # 
Deel dit bericht
Uitreiking BKRK-award Keramiek Bokrijk

Het openluchtmuseum van Bokrijk lanceerde afgelopen najaar voor de tweede keer een ontwerpwedstrijd in het kader van het project ‘BKRK – bokrijk brandmerkt‘. Na lederbewerking was het dit keer de beurt aan keramiek. Om de BKRK-award in de wacht te slepen, moesten de kunstenaars een object uit het dagelijkse leven ontwikkelen en zo dit vakmanschap in al zijn facetten tonen. Vandaag zijn in Bokrijk de drie laureaten van de BKRK-award in de bloemen gezet. Via deze wedstrijden willen we op zoek gaan naar relevante producten die in hun essentie de geschiedenis met zich meedragen: gestoeld op authentiek vakmanschap maar met een hedendaagse insteek”, zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. “Dit is ook de weg die we in het Openluchtmuseum verder willen bewandelen. Bokrijk wordt steeds meer een plek voor vernieuwing, inspiratie en co-creatie waarbij samenwerking centraal staat.”

Geïnspireerd door het verleden

Verschillende ontwerpers gingen aan de slag met keramiek, een eeuwenoude techniek waarmee je in Bokrijk al lange tijd kan kennismaken. “De demonstraties en workshops pottendraaien behoren tot de meest succesvolle items binnen het museale aanbod van Bokrijk”, verduidelijkt gedeputeerde Igor Philtjens.

Dat er aan talent geen gebrek is, bewijzen de meer dan 25 originele en vaak innovatieve ontwerpen die Bokrijk mocht ontvangen na deze oproep. De jury met vakmensen uit diverse gebieden beoordeelde de inzendingen, elk vanuit zijn of haar eigen expertise en invalshoek. Tot de jury behoorden ontwerper en erejurylid Piet Stockmans, Bart Lens (architect, curator BKRK), Sofie Deville (Handmade in Belgium), Ingrid Dirix (pottenbakker Bokrijk), Joeri Januarius (Etwie – Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed), Christophe De Schauvre (designpublicist), Roel Vandebeek (designer), Marieke Pauwels (docent keramiek PXL-MAD Hasselt), Marjan Reynders (Bokrijk) en Kristien Ceyssens (Bokrijk).

De drie laureaten van de wedstrijd zijn:

  • 1ste prijs: No-spoon – Stijn Schauwers (°1977, uit Geel)
    No-spoon is een walsend espressokopje, gekenmerkt door een bolle onderkant en een dubbelwandig opzet met isolerende werking. De ontwerper, van opleiding interieurarchitect, is verantwoordelijk voor de visuele communicatie van een groothandel in keramische tegels en eveneens lector aan de Faculteit Architectuur en Kunst bij UHasselt. Hij liet zich voor het ontwerp inspireren door het Italiaanse koffieritueel om rechtopstaand aan de bar snel een espresso te drinken. De bolle onderkant maakt een lepeltje overbodig voor het mengen van de koffie met melk of suiker. Zonde dus als je net zoals de ontwerper je espresso liever zwart drinkt…
  • 2de prijs: BELMAR – Liane Castermans (°1990, uit Genk)
    Productdesigner Liane Castermans verenigt de Belgische en Marokkaanse cultuur samen in één servies, geïnspireerd op de multiculturele stad Genk. Het ontvangen van gasten gaat in beide culturen gepaard met het presenteren van lekkers. Een tas koffie met een stukje Limburgse vlaai is van eenzelfde orde als de Marokkaanse thee met zoetigheden. De borden, als ware het taartpunten, zijn uitgewerkt in roodbakkende gietklei met gekartelde rand, refererend aan het Marokkaans keukengerei. ‘Multiculti’ op kleine schaal en smakelijk gereserveerd.
  • 3de prijs: kl(EI) – Sylvie Van de Walle (°1978, uit Waarschot)
    Een poëtisch en verfijnd kleinood, een ei als een symbolisch omhulsel ter bescherming van datgene wat dierbaar is. De twee ei-helften worden aan elkaar gelijmd met een goudkleurig lijmmengsel zoals dat in de Japanse kunstvorm ‘kintsugi’ wordt gedaan. De symboliek van ‘kintsugi’ is ontstaan vanuit de gedachte om brokken te lijmen, terwijl de ontwerpster bewust start met twee volmaakte helften die worden samengebracht. Breuken laten sporen na, maar kunnen steeds weer gelijmd en misschien zelfs gekoesterd worden.

De drie winnaars van de BKRK-award ontvangen een geldprijs van respectievelijk 1.000, 750 en 500 euro. Alle inzendingen zijn bovendien verzameld in een speciaal keramiekmagazine dat in Bokrijk te verkrijgen is. Het winnende ontwerp, en mogelijk ook nog enkele andere producten, zullen vanaf de heropening van het Openluchtmuseum op 26 maart 2016 te verkrijgen zijn in de volledig vernieuwde museumshop als onderdeel van de BKRK-merchandisinglijn. De No-spoon espressokopjes kosten 36,95 euro voor een set van twee kopjes of 69,95 euro voor vier stuks.

Op 26 maart 2016 lanceert Bokrijk ook de derde BKRK-wedstrijd die in het teken zal staan van houtbewerking.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)