UITGEBREID ZOMERAANBOD IN OPENLUCHTMUSEUM VAN BOKRIJK

04.07.2014 | # # # # # # # # # # 
Deel dit bericht
ambacht leder bewerken in Bokrijk

De zomer is ook gestart in Bokrijk. In het Openluchtmuseum kan je elke dag terecht voor tal van leuke activiteiten en workshops. Reis 100 jaar terug in de tijd en ontdek hoe men vroeger leefde, (her)beleef de gouden jaren 60 of maak kennis met authentiek vakmanschap dat begin vorige eeuw ontstond. “Bokrijk biedt elke dag een brede waaier aan authentieke ambachten, technieken en tradities”, zegt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, tevens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Maar authentiek moet niet gelijk staan aan oud. Veel authentieke ambachten en technieken die in het Openluchtmuseum gedemonstreerd worden, liggen immers aan de basis van hedendaagse werkwijzen. Door naar het verleden te kijken, kan men het heden beter begrijpen. Naast het uitgebreide zomeraanbod mag je je elke zondag aan allerlei extra activiteiten verwachten. “Tijdens de Bokrijkdagen, acht zondagen in juli en augustus, wordt er telkens een ander aspect uit ons rijke culturele erfgoed belicht. Dit op een interactieve en hedendaagse manier. Zo wil Bokrijk een eigentijds venster op het verleden bieden.”

Elke dag toveren met tijd

In het Openluchtmuseum van Bokrijk ga je 100 jaar terug in de tijd en ontdek je hoe de mensen vroeger leefden en werkten. Dankzij een uitgebreid aanbod aan workshops leer je zelf broodjes bakken op ambachtelijke wijze of potten vervaardigen uit klei. In de Schuur Lommel-Kattenbos is ook elke dag een lederbewerker aanwezig, die je tijdens een leuke workshop leert hoe je zelf een lederen armbandje maakt. Je kan er zelfs een exclusief lederen beursje van ontwerpersduo Kuppers&Wuytens kopen. Deze hedendaagse designbeursjes kan je kant-en-klaar verkrijgen, of in de vorm van een ‘Do It Yourself’-pakket, zodat je thuis zelf aan de slag kan. Ook wie een authentieke geldbuidel boven de designversie verkiest, kan in Schuur Lommel-Kattenbos terecht.

Daarnaast kan je nog steeds een tussenstop maken in de jaren 60, waar je de identiteit aanneemt van een mijnwerker, stewardess, student of wielerheld van weleer en met je nieuwe identiteitskaart door de turbulente jaren 60 geloodst wordt. Speciaal voor kinderen werden ook kinderpaspoorten op maat ontwikkeld. Nieuw is dat je de golden sixties nu ook kan beleven door de ogen van bekende Vlaming Luc Appermont. Voor wie al dit reizen door de tijd nogal vermoeiend vindt, is er bovendien onze hop on – hop off huifkar, die je van het ene museumdeel naar het andere brengt.

Voor ieder wat wils

Bokrijk is de ideale daguitstap in de zomer. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven in de vernieuwde speeltuin. Met een Hopla-speelhoek, een kleuterkinderdorp, een doolhof, een spannend avonturenparcours, schommels en glijbanen, is er voor ieder wat wils. Doe je het liever wat rustiger aan? Dan kan je in het arboretum van Bokrijk genieten van verschillende boomsoorten, unieke planten en een uitgebreide hulst- en bamboecollectie. Daarnaast kan je er sinds 21 juni ook terecht voor kunst. Nederlands kunstenaar Krijn de Koning transformeerde het Groene Huis tot een kunstwerk in de natuur. En ook op de rest van het domein vinden kunstkenners hun gading. De Limburgse kunstacademies stellen namelijk de hele zomer lang hun werk tentoon in het kasteel en in het Openluchtmuseum van Bokrijk.

Bokrijkdagen

Bovenop de vaste zomerprogrammatie kan je in juli en augustus elke zondag terecht voor tal van extra activiteiten. Zo trekt er een heus circus door Bokrijk en stelen historische dierenrassen de show. Ook kan je indrukwekkende stoommachines van 100 jaar geleden bewonderen of deelnemen aan oude volksporten en -spelen. Daarnaast kan je een optocht van reuzen of een historische koetsenparade aanschouwen. Kinderen kunnen plaatsnemen op de schoolbanken en een les volgen zoals vroeger. Daarnaast kan je kennismaken met het Bokrijks vakmanschap tijdens demonstraties van onder andere lemen en vitsen en strodekken en kan je zelfs klompen maken of kantklossen op de authentieke manier tijdens tal van workshops. In de open ateliers
geven vakmensen het beste van zichzelf met eeuwenoude technieken. Het resultaat zijn authentieke producten met liefde en vakmanschap gemaakt, die je kan kopen als aandenken aan je bezoek.

Overzicht Bokrijkdagen:

  • Zondag 6 juli: Circusschool
  • Zondag 13 juli: Boerderijdieren in actie
  • Zondag 20 juli: Stoommachines in beweging
  • Zondag 27 juli: Bokrijks vakmanschap
  • Zondag 3 augustus: Historische koetsenparade
  • Zondag 10 augustus: De Bokrijkspelen met Belgisch Kampioenschap touwtrekken
  • Zondag 17 augustus: Reuzenoptocht
  • Zondag 31 augustus: Terug naar school

De eerste Bokrijkdag: 6 juli: Circus in Bokrijk

Nu zondag houdt het circus halt in Bokrijk. Neem plaats in de woonwagen en maak via een korte film kennis met het circusleven van vroeger tot nu. Voor een mix van energieke circusacts, veel humor en muziek kan je terecht bij de knotsgekke circusvoorstelling van het internationale gezelschap ‘Cirque du Platzak’, een collectief van twaalf getalenteerde muzikanten en jonge circusartiesten met een voorliefde voor het traditionele circus, freakshows en volksmuziek. Op het Kempens dorpsplein kan je daarnaast de circusact ‘Lange Gust’ bekijken of genieten van de Vlaamse accordeonmuziek van Lady Angelina. Voor wie zelf voor een dag acrobaat wil zijn, is er de circusschool, waar kinderen leren jongleren, balanceren en hun eerste stappen
zetten in de wereld van acrobatie. Voor de kleinsten is er ook een knutselatelier, waar kinderen hun eigen circusaffiche kunnen ontwerpen.

Wekelijks zal Bokrijk een persbericht bezorgen over de diverse Bokrijkdagen.

Zondag 24 augustus: Ketnet Checklist-dag

De Ketnet Checklist bestaat uit 50 uitdagingen en ervaringen die je als kind (op)gedaan moet hebben. Wie op zondag 24 augustus naar Bokrijk komt, kan er alvast een veertiental van zijn lijstje afvinken. Kinderen kunnen tijdens de Ketnet Checklist-dag bijvoorbeeld rondlopen in een doolhof of een liedje leren zingen in een andere taal. Ook krijgen ze de kans om een levensecht Ketnetclubhuis bouwen of naar een groot concert van de Ketnetband te gaan en daar hun kans te wagen om op tv te komen of hun idool te ontmoeten. Wie durft, kan een avonturentocht maken, in een hoge boom klimmen of met een tractor rijden. Uiteraard kan je in Bokrijk ook eens leven zoals in een andere tijd of een van de vele dieren verzorgen. Sportievelingen kunnen meedoen aan een kruiwagen- of zeepkistenrace en een medaille winnen. Grapjassen kunnen terecht in de gekke fopfabriek, waar Professor Poisson je de leukste trucs leert om iemand beet te nemen. Wie nog zotter
wil doen kan zich zo gek mogelijk verkleden en gecheckt worden door de gekke Check-verkleedprofessor. Vergeet dus zeker je Ketnet Checklist niet mee te brengen!

> Lees de artikels in de krant (.pdf)