Uitgebreid zomeraanbod in openluchtmuseum van Bokrijk

04.07.2013 | # # # # # # # # # 
Deel dit bericht
Schouwspel in Bokrijk

Nu de zomer écht haar intrede doet, is een ontspannende uitstap naar één van de grootste parken van Vlaanderen zeker een aanrader. In het Openluchtmuseum van Bokrijk kan je elke dag letterlijk een stapje terugzetten in de tijd, naar het plattelandsleven van weleer of de swingende jaren 60. “Naast het  vaste aanbod blijven we ook investeren in heel wat extra zomerse activiteiten en evenementen”, zegt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, tevens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Zo zijn er de Bokrijkdagen, 6 zondagen in juli en augustus, die een kleurrijk palet bieden aan vervlogen passies, tradities en technieken uit ons rijke culturele erfgoed. Maar het moet niet oud zijn om authentiek te zijn. Ook voor hedendaagse interpretaties en evenementen wordt  er in Bokrijk plaats gemaakt. Zo blikt Bokrijk – de 100ste editie van de Ronde van Frankrijk indachtig – terug  op  ons rijke wielerverleden met een speciale wielerjaarbeurs anno 1965. Met dit gevarieerde aanbod ben ik ervan overtuigd dat we vele toeristen van binnen en buiten onze provincie kunnen overtuigen naar Bokrijk te komen.”

Elke dag toveren met tijd

In Bokrijk ervaren de bezoekers dagelijks (behalve sluitingsdag maandag) ‘aan den lijve’ hoe onze voorouders meer dan 100 jaar geleden woonden en werkten op het platteland. En in het permanente museumdeel ‘De sixties’ voeren de authentieke interieurs van bijvoorbeeld een kapsalon, reisbureau of elektrowinkel en de persoonlijke verhalen over opgroeien in de jaren 60, de opkomst van de vrouwenemancipatie of het leven als wielervedette je in een oogwenk terug naar deze turbulente periode.

Wielerjaarbeurs met retrokermis voor het hele gezin

In de spiegeltent stapt de bezoeker letterlijk een wielerjaarbeurs anno 1965 binnen. Aan vijftien verschillende promostanden maak je kennis met originele voorwerpen uit die tijd.  Welke fietsen, truitjes en andere memorabilia waren een ‘must have’ voor profs en amateurs? Hoe werden de renners letterlijk ‘onder handen genomen’ door de kinesist? Wat kwam er kijken bij de organisatie van een kermiskoers? En wat zat er in de drinkbus?

Tijdens het bezoek word je ondergedompeld in een auditief en visueel spektakel waarbij de aangeboden producten soms zelfs letterlijk te ruiken zijn. De Belgische fietsenconstructeurs Flandria en Groene Leeuw verdedigen trots hun materiaal en de sportieve prestaties van hun respectievelijke wielerploegen. De Italiaanse fabrikant Campagnolo presenteert met flair zijn fietsonderdelen én de aan hen gelinkte mijlpalen in de wielerwereld. De stands van Reizen De Blauwe Vogel en Het Volk hebben een bijzondere aanbieding in petto voor de beursbezoeker. En ook wielersponsors zoals Solo of Poeders Mann stellen hier hun waren tentoon. De lokale middenstand laat zich niet onbetuigd: de plaatselijke fotograaf en bloemist hangen hun kar achter de wielerkaravaan en bieden op de beurs hun diensten aan.

Deze interactieve expo onthult alle aspecten van de kermiskoers van weleer en zal zowel wielerliefhebbers als andere nieuwsgierigen weten te boeien. Kinderen kunnen op zoek gaan naar de muis in de tekeningen van Thomas Pips, de tekenstripfiguur die vroeger uitgroeide tot een ware wielerheld tijdens de Ronde van Frankrijk. En er is een superleuke retrokermis met nostalgische kermisattracties zoals de draaimolen, luchtschommel, rupsbaan of botsauto’s.

De wielerjaarbeurs is van 7 juli tot en met 29 september te bezoeken in het Openluchtmuseum. De toegang zit inbegrepen in het ticket. De bijbehorende retrokermis staat tot en met 25 augustus. Voor de kermisattracties betaal je extra (max. € 1,5/rit).

Bokrijkdagen

Op de Bokrijkdagen beleven de bezoekers Bokrijk met een plus: ambachtslieden tonen hun kunnen aan het publiek via interactieve demonstraties. Vilten, manden vlechten, moestuinieren of pottendraaien, maar ook kantklossen, schoenontwerpen, katapult schieten of glasblazen. Het project Smaakmak(k)ers laat je dan weer stilstaan bij de grote schat aan taalvariatie die Belgisch-Limburg te bieden heeft.

Wie liever zelf aan de slag gaat, kan dat tijdens één van de workshops. Leer weven, pottendraaien, een springtouw maken of een armbandje uit leder vervaardigen. Het resultaat gaat achteraf natuurlijk mee naar huis.

Op de handmade markt koop je originele en handmatig vervaardigde spulletjes, van juwelen en kleding tot speelgoed. Zoveel unieke cadeautjes, dus vergeet zeker je portemonnee niet! Op 28 juli kan je ook zelf aan de slag met naald en draad tijdens een creatief atelier met o.a. Elke Vanelderen.

Iedere Bokrijkdag is bovendien verrassend anders, met in de namiddag een leuke extra activiteit. We starten nu zondag 7 juli met het Belgisch Kampioenschap van de Bellemannen: 12 bellemannen, de stadsomroepers die vroeger het nieuws verkondigden, strijden om de titel van beste belleman van België. Een jury beoordeelt de bellemannen op onder meer hun stemvolume, kleding en algemeen voorkomen. Komt dat zien, komt dat zien!

Op zondag 21 juli trekken 15 reuzen van diverse pluimage door het Openluchtmuseum tijdens een ‘mini’-reuzenparade en op zondag 4 augustus zorgen meer dan 20 antieke koetsen voor een mooi spektakel tijdens de koersenparade. Op zondag 11 augustus maakt de bezoeker kennis met een brede waaier aan volkssporten en –spelen zoals beugelen, kruisboogschieten of krulbollen. En op zondag 18 augustus beluister je in Bokrijk de mooiste sprookjes en verhalen.

De interactieve demonstraties en workshops vinden plaats tussen 10u en 18u. Het aanbod varieert per Bokrijkdag. Voor een workshop betaal je extra (€3 per workshopjeton).

Jommekesdag

De populaire Vlaamse stripheld Jommeke neemt zijn lezertjes én hun familie voor de vierde keer op sleeptouw voor een onvergetelijke Jommekesdag in Bokrijk. Dit jaar spelen de kinderen spelletjes waarvan de inspiratie werd gevonden in de avonturen die Jommeke en zijn vriendjes beleven. Elk spelletje verwijst naar een album of personage. Zo kunnen de kinderen praten met een échte sprekende ezel, kan je Kwak & Boemelwerpen of uit de bol gaan op het grote Jommeke springkasteel. Neem deel aan de autoped-rally of het holderdebolder parcours, ga met Jommeke en Flip op de foto en verdwaal in het doolhof … Voor het hele gezin!

Ketnet Checklist-dag

De Ketnet Checklist, dat is een lijst met 50 dingen die elk kind gedaan wil hebben voor zijn 12de verjaardag. De Ketnet Checklist-dag in Bokrijk is hét moment om heel wat uitdagingen van de lijst af te vinken. Op 25 augustus staan er immers meer dan 10 supercoole checks op het programma zoals check #20 ‘een death-ride doen’, check #47 ‘zelf met een tractor rijden’ of check #50 ‘een groot kussengevecht houden’.