Tweede Henry van de Velde Crafts by Bokrijk Award voor innoverende violen uit vlas

05.02.2021 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Crafts by Bokrijk Award

© ‘Lux Visual Storytellers

Vandaag werden de 27e Henry van de Velde Awards digitaal uitgereikt. Voor het tweede jaar op rij hebben Flanders DC en Bokrijk de handen in elkaar geslagen voor de Crafts by Bokrijk Award. Binnen deze categorie zoeken we naar zinvolle designproducten of objecten die dankzij doorgedreven vakmanschap naar een hoger niveau getild worden.

Bokrijk trekt meer dan ooit de kaart van het vakmanschap. Dit gebeurt niet alleen binnen de context van het Openluchtmuseum met een gevarieerd aanbod voor de bezoekers, maar ook via een gerichte werking naar vakmensen en culturele erfgoedorganisaties op Vlaams niveau, waarbij de koppeling met enerzijds ondernemerschap en anderzijds erfgoed wordt gemaakt. Dankzij wedstrijden zoals deze Henry van de Velde Awards of onze eigen BKRK-award kunnen we bovendien innoverende ontwerpen op de snijlijn tussen verleden en toekomst mee in de kijker zetten. We feliciteren Tim Duerinck voor het behalen van de Crafts by Bokrijk Gold Award met zijn inzending van Strijkinstrumenten in vlas.

Innovatie door materiaal en technisch onderzoek
Traditioneel worden strijkinstrumenten van hout gemaakt. De instrumenten van de winnaar zijn echter het resultaat van een eeuwenoude ambacht (vioolbouw) in combinatie met hoogtechnologische materialen en productietechnieken. Vlas is een ambachtelijke materiaal met een rijke lokale geschiedenis in Vlaanderen. Eenmaal verwerkt tot hoogtechnologische vlasvezel wordt het ijzersterk en ultralicht. Ideale eigenschappen voor een muziekinstrument zoals een viool.

De jury waardeert de meerwaarde en mogelijkheden (impact) die dit onderzoek oplevert voor de muzikanten, luisteraars en hedendaagse componisten. De bedoeling is niet om de houten instrumenten te vervangen, maar het gebruik van koolstofvezel biedt grote voordelen en nieuwe mogelijkheden.

  • Instrumenten geproduceerd uit vlasvezel vergen minder onderhoud en zijn beter bestand tegen de tand des tijds. Dit maakt van hen een duurzamer alternatief dan op grote schaal geproduceerde violen die regelmatig hersteld of vervangen moeten worden.
  • Enorme verrijking in het klankenpalet: dankzij de koolstofvezel kunnen heel veel verschillende soorten violen gemaakt worden en kunnen klanken aangepast worden in functie van wat de luisteraar en muzikant wil. Ook componisten zouden zich door de nieuwe mogelijkheden kunnen laten inspireren.
  • Dit alles gaat niet ten koste van de vormgeving of de afwerking. En, niet onbelangrijk, een viool met een klankblad uit vlasvezel was de favoriet van experten tijdens wetenschappelijke luisterproeven.

Vakmanschap blijft belangrijke pijler voor Bokrijk
Het is het tweede jaar op rij dat Bokrijk deze Crafts-award mag uitreiken. Zowel Flanders DC als Bokrijk hechten belang aan ambachtelijk werk dat relevant en eigentijds ingezet wordt. Het is op het kruispunt tussen verleden en toekomst, dat er vooruitgang te boeken is. Dat is ook één van de focuspunten van onze eigen BKRK-award, waar Flanders DC ook partner van is. Die award staat dit jaar trouwens in het teken van het vakmanschap glas en organiseren we in samenwerking met het GlazenHuis in Lommel. Eind april zal de winnaar van de zesde BKRK-award bekend gemaakt worden.

Crafts by Bokrijk Award