Cultuur-historische beleving op tumuli-event in Gingelom

09.06.2016 | # # # 
Deel dit bericht
2016 06 12_Tumuli-eventGINGELOM

Op zondag 12 juni worden de drie tumulisites van Gingelom in de kijker geplaatst. De Twee Tommen, de Drie Tommen en de Avernassetom bevinden zich op fiets- en wandelafstand van elkaar. In juni 2014 werden ze officieel ingehuldigd, nadat ze opnieuw uitgerust werden met het oog op hun bewaring voor de toekomst. In samenwerking met het Gallo-Romeins Museum, de provincie Limburg, het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren en SPQR, organiseert de gemeente Gingelom een tumuli-event.

Tumulisites Limburg

Twee jaar geleden ondergingen de tumulisites van Gingelom een historisch verantwoorde facelift. Ze werden hersteld, heringericht en verbeterd. Dat betekent een investering in het verleden, het heden en de toekomst van de gemeente en de provincie. Gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens: “In Limburg bevinden zich in totaal twaalf tumulisites. Vaak liggen ze, net zoals in Gingelom, op of nabij het fietsroutenetwerk. Momenteel werkt de provincie ook aan het beter ontsluiten van de provinciale tumuli van Gutshoven en Vechmaal. Op die manier willen we de cultuur-historische beleving van onze provincie verder versterken.”

Volgens schepen van Toerisme Ingrid Scheepers verdienen de drie tumulisites van Gingelom, met in totaal zes Gallo-Romeinse grafheuvels in een straal van amper 1,5 km, het om in de schijnwerper te staan. “Bijna 2000 jaar geleden (2de eeuw na Chr.) werden de tumuli ‘gebouwd’. Ze doorstonden woelige periodes en werden twee jaar geleden in ere hersteld. De tumuli zijn beschermde monumenten in het open landschap. Ze getuigen van de rijke Gallo-Romeinse begrafeniscultuur en lichten een tipje van de sluier van de Gallo-Romeinse beschaving,” aldus schepen Ingrid Scheepers.

Tumuli-event

De gemeente wil iedereen graag uitnodigen op zondag 12 juni, om deel te nemen aan een heus tumuli-event. Bezoekers kunnen een wandel- of fietstocht maken, meedoen aan de spectaculaire begrafenisstoet van Victorius Victorinus1 met crematie op de brandstapel aan de Avernassetom of deelnemen aan het dodenmaal in het Cultuurhuis Den Dries!

Schepen Ingrid Scheepers: “Met het event willen we de bezoekers laten beleven hoe een begrafenis er aan toe zou kunnen gegaan zijn bij de Gallo-Romeinen. Re-enactors beelden de begrafenisrituelen uit en iedereen wordt uitgenodigd om mee te lopen in de begrafenisstoet. Na de crematie volgt het ‘dodenmaal’. In 2000 jaar is er dus niet zoveel veranderd: de familie en vrienden worden uitgenodigd om samen een hapje te eten en iets te drinken.”