Theater op de Markt 2013 is succesvol gestart

31.10.2013 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
TOM2013

Donderdag 31 oktober om 14.00u is de 8ste editie van het internationaal circustheaterfestival Theater op de Markt gestart. Van 31 oktober tot 3 november verandert het domein van Dommelhof in een gezellig circusdorp, artiesten uit België en ver daarbuiten slaan er hun tenten op. In voorverkoop was reeds een derde van de tickets de deur uit. Ook op de eerste festivaldag gaan de tickets vlot over de toonbank. “Theater op de Markt brengt heel wat volk op de been. Via het festival worden duizenden bezoekers naar het noorden van de provincie geleid. Dat dagjestoeristen economisch belangrijk zijn voor een regio is geen nieuws. Hotels en B&B’s doen tijdens het festival goede zaken. Maar we hopen dat de impact verder reikt dan de bezoeken tijdens de festivaldagen. En dat mensen worden overtuigd om deze regio ook in de toekomst te bezoeken.”, aldus gedeputeerde van Toerisme en Cultuur Igor Philtjens.

Van 31 oktober tot 3 november wordt Dommelhof het mekka voor circustheater en op het programma staat het allermooiste circustheater van dit moment uit België, de buurlanden en ver daarbuiten. Op deze eerste festivaldag heeft Provinciaal Domein Dommelhof ruim 2 000 bezoekers over de vloer gekregen. Er zijn dan ook heel wat voorstellingen uitverkocht. Waaronder de absolute topper uit de internationale programmatie, het Canadese circusgezelschap Cirque Alfonse met de voorstelling Timber.

Cirque Alfonse is een jong circusgezelschap uit Saint-Alphonse-Rodriquez, Québec. De artiesten hebben over de hele wereld gewerkt met gerenommeerde circusgezelschappen als Cirque du Soleil, Cirkus Cirkör en Les 7 doigts de la main. De meesten studeerden af aan de gerenommeerde École nationale de cirque de Montréal, maar er staan ook een professionele danser, een voormalig skikampioen en drie getalenteerde muzikanten op de scène. Samen brengen ze een gedurfde en fascinerende mix van circus, humor en folklore. De Timber –ervaring voelt en ruikt authentiek. Als je Cirque Alfonse tekeer ziet gaan op traditionele folkmuziek, dan ruik je bijna het vers gekapt dennenhout en het zweet van houthakkers… Cirque Alfonse brengt TIMBER nog op vrijdag 1 november (16.00u) in de schouwburg in Dommelhof.

Enkele toppers uit de programmatie

“Zowel gevestigde waarden als creatief talent wordt hier een podium aangeboden. Met de ondersteuning van de premièrevoorstelling van het nieuwe Belgische circusgezelschap Side-Show zetten we ook in op talent van eigen bodem. Talentontwikkeling is immers een speerpunt van ons provinciaal cultuurbeleid.”, zegt gedeputeerde van Toerisme en Cultuur Igor Philtjens.

Deze nieuwe voorstelling van Side-Show wordt gesmaakt door het publiek, dat blijkt uit de tickets die vlot over de toonbank gaan.

Er staan ook weer heel wat voorstellingen op het programma die voor het eerst in België getoond worden. Een greep uit het aanbod aan Belgische premières: Cie Side-Show (BE) met Wonders, Cie Bakélite (FR) met Braquage, Cie Galapiat (FR) met Risque Zéro, NUUA (FIN) met Lento (laureaat CircusNext), Le Cubitus du Manchot (FR) met Ballet Manchot, Les Krilati (FR) met Racines, O Ultimo Momento (POR/FR) met Ce qui reste…

Dommelhof ontvangt de komende dagen nog 228 artiesten, waarvan 17 internationale gezelschappen uit o.a.: Frankrijk, Finland, Canada, Spanje, Denemarken, Portugal, Nederland, … De komende dagen verwacht Dommelhof nog ruim 13 000 bezoekers, die komen genieten van een van de 80 voorstellingen.