Z33 Tentoonstelling “Sense of Sound”

19.02.2014 | # # # # 
Deel dit bericht
Z33, Hasselt.

In Z33, het huis voor actuele kunst van de Provincie Limburg, loopt vanaf 2 maart de tentoonstelling “Sense of Sound”, waarin geluid en beweging in elkaar overlopen, elkaar beïnvloeden of uit elkaar ontspruiten. De tentoonstelling maakt Z33 samen met Overtoon, een platform voor geluids- en mediakunst.

“Dit soort samenwerkingen is erg belangrijk” zegt Limburgs gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens. “We willen we ruimte geven aan kunstenaars, zodat ze zich kunnen ontplooien en vanuit hun kritische geest kunnen kijken naar de wereld en naar het Limburg van morgen. We leggen de nadruk op talentontwikkeling en op samenwerking, op verbindingen leggen. Niet alleen tussen beleidsdomeinen of gemeenten maar ook tot ver buiten onze grenzen. Samen geraken we immers verder. Ook in de cultuursector.”

Geluid is wrijving
In “Sense of Sound” manifesteert geluid zich in vele gedaanten: trillingen, magnetische velden, elektrische ontladingen of golven van feedback. De tentoonstelling laat werk zien van Christoph De Boeck en Aernoudt Jacobs, de oprichters van Overtoon, maar ook van Gert Aertsen, Stéfan Piat, Katerina Undo, Jeroen Uyttendaele en Jeroen Vandesande. Eén aspect hebben de getoonde werken gemeen: geluid is terug te voeren tot een wrijving die de wereld in beweging zet. Klank ontstaat wanneer energie ontsnapt en zich via de lucht of via materialen transformeert tot een zintuiglijke gewaarwording. Zo toont Katerina Undo kleine robots die licht omzetten in klank en beweging, Jeroen Uyttendaele een installatie waarin elektriciteit zichtbaar en hoorbaar wordt met vonken en geknetter en Aernoudt Jacobs een installatie van blikken dozen die onder invloed van een elektromagnetisch veld zelf geluid beginnen te maken.

7 nieuwe kunstwerken
“Sense of Sound” is een samenwerking van Z33 en Overtoon, een Brussels platform voor geluidskunst. Overtoon biedt diverse kunstenaars de kans om kunstwerken te ontwikkelen met het medium geluid. De werken worden in binnen- en buitenland tentoongesteld en gedistribueerd. Het onderzoeks- en kennisplatform zoekt samenwerkingsverbanden met onderzoeksinstellingen en organiseert lezingen, debatten en workshops met experten op het vlak van akoestiek, geluid en geluidskunst.

Alle kunstwerken in de tentoonstelling zijn nieuwe producties van de artistieke kern en de huidige of toekomstige residenten van Overtoon. In enkele van de tussenruimtes wordt ook work in progress getoond van Stijn Demeulenaere, alsook prototypes en schetsmateriaal van de andere kunstenaars.

Een interactief bezoek
Bij de tentoonstelling is ook een workshop ontwikkeld in samenwerking met de kunsteducatieve organisatie Aifoon. Kinderen kunnen in gezins- of schoolverband de klanken uit de tentoonstelling ontdekken met een professionele geluidsrecorder en die mixen tot een nieuwe soundscape.