Team Open Vld Alken kruipt in het zadel voor een verkeersveilig Alken

29.09.2018 | # # # # # # # 
Deel dit bericht

Open Vld Alken

Op zaterdag 29 september beklommen de leden en sympathisanten van Open Vld Alken hun stalen ros voor een fietstocht door Alken. Alken is een prachtige gemeente met veel natuur en waar veel te beleven valt. Het heeft met andere woorden alle ingrediënten in huis om dé fietsgemeente bij uitstek te worden. Deze ambitie wensen we te realiseren tegen 2021. Want als meer inwoners zich verplaatsen met de fiets (of te voet), is dat goed voor de gezondheid én de omgeving.

Allemaal vlot en veilig onderweg in Alken
Vooraleer we van Alken dé fietsgemeente kunnen maken, is het belangrijk dat we inzetten op een verkeersveiliger Alken. We streven naar een kwaliteitsvolle, veilige en uitgebreide fietsinfrastructuur en een integraal fietsbeleid dat jong en oud – zonder zorgen – in beweging brengt. Hierbij focussen we als partij niet enkel op de dagdagelijkse fietsers, maar ook op de recreatieve fietsers en toeristen. De veiligheid van de zwakke weggebruikers is onze topprioriteit. Zwarte punten hebben geen plaats in onze toekomstvisie.

We willen dit met Open Vld Alken bereiken door strategisch nieuwe fietspaden aan te leggen, zodat het fietsen tussen de dorpskernen Alken-centrum, Sint-Joris en Terkoest, maar ook naar de omliggende gemeenten veiliger wordt; een fietsautostrade tussen Hasselt en Sint-Truiden te creëren met bovenlokale middelen; fietssuggestiestroken aan te leggen om de veiligheid van de fietsers te verbeteren op de plaatsen waar voorlopig geen fietspaden mogelijk zijn en altijd voorrang af te dwingen voor fietsers op de rood gekleurde fietspaden.

Onze kinderen beschermen
Elke voetganger, rolstoelgebruiker, fietser, motorijder en automobilist moet zich veilig en gemakkelijk in en rond onze gemeente kunnen verplaatsen. Maar onze allerzwakste weggebruikers zijn en blijven onze kinderen. Op de fiets of te voet zijn ze het kwetsbaarst. Daarom vormen zij onze prioriteit.

Om de veiligheid op de baan te garanderen voor de allerkleinsten, willen we de meest gebruikte schoolroutes in kaart brengen en veiligheidsmaatregelen toepassen op plaatsen waar ze nodig zijn, zoals gemachtigde opzichters inzetten die onze kinderen helpen om veilig over te steken en blijvend te investeren in de veiligheid van schoolomgevingen door ze beter zichtbaar te maken met kindvriendelijke bakens, zoals octopuspalen of Victor Veilig-poppen.

Maar ook educatie speelt een belangrijke rol in de onze aanpak. Zo willen we één keer per maand een verkeersles organiseren in het verkeerspark bij De Alk, op school fietsklassen voor jongeren organiseren en de Alkense scholen stimuleren om actief te investeren in kleuterfietsen waarbij kleuters spelenderwijs leren fietsen én leren omgaan met het verkeer.

Na het fietsen een gezellig terrasje bezoeken
Onze natuur en ons fietsroutenetwerk zijn populair bij ‘hobby-Alkenaren’. Ze trekken bewoners van buurgemeentes aan, waardoor er leuke sociale contacten ontstaan. Bovendien vertoeven dagjestoeristen en fietsers graag op de terrasjes van onze horecazaken. Dat creëert niet alleen een gezellige en ontspannen sfeer in onze gemeente, maar is ook goed voor onze lokale economie en welvaart! Om dit nog sterker te stimuleren willen we van het Valleipark de poort naar Haspengouw maken. Met een fietsinrijpunt, een dorpsmolen die opnieuw draait, een bruisend plein en horecazaken in de schaduw van de brouwerij. Het potentieel is enorm!

Ook voor de toeristen willen we als partij zorgen voor veilige en aantrekkelijke fietsmogelijkheden. Want wat goed is voor de toeristen, is ook goed voor de Alkenaar zelf. Zo willen we een blauw-groene verbinding langs de Herk en de Mombeek voor fietsers en wandelaars, om zo de recreatieve troeven in en rond onze gemeente – het openluchtzwembad Maupertuus, De Alk en de Mombeekvallei en Hasseltcentrum – met elkaar te verbinden. Om het comfort van de fietsende bezoekers verder te verhogen én het bloesemtoerisme te stimuleren, willen we bovendien een of meerdere bloesemparking(s) nabij het fietsinrijpunt voorzien. Aansluitend willen we sensibiliseringscampagnes uitwerken die fietsrecreanten aanmoedigen om onze ‘thuis’ te respecteren (bijvoorbeeld geen fruit te plukken en geen afval achter te laten).