Drukke krokusvakantie voor Bokrijk met piek tijdens het laatste weekend

22.02.2021 | # # # # # 
Deel dit bericht
krokusvakantie

Bokrijk kende een druk bezochte krokusvakantie. De afgelopen week mochten we in totaal meer dan 50.000 bezoekers in het park ontvangen, waarvan 14.000 speeltuinbezoekers en 10.000 wandelaars in het museumwandelpark. Het feit dat reizen naar het buitenland deze vakantie niet toegelaten was, speelde hierbij wellicht ook een rol. Het mooie weer tijdens het laatste zonnige weekend zorgde voor een piek van 20.000 bezoekers op zaterdag en zondag.

Veiligheid waarborgen
Om de veiligheid in het park te kunnen waarborgen, heeft Bokrijk reeds eerder een aantal veiligheidsmaatregelen in het leven geroepen. Zo is er een capaciteitsbeperking van maximum 1000 personen op hetzelfde moment in zowel het museumwandelpark als in de openluchtspeeltuin. Er wordt zo veel als mogelijk ingezet op éénrichtingsroutes. En via de druktebarometer op www.bokrijk.be krijg je op elk moment een ‘realtime’ inschatting van de drukte ter plaatse. In de krokusvakantie werd de maximale capaciteit in het museumwandelpark niet bereikt, al was het dit weekend kantje-boordje. De openluchtspeeltuin kon op dermate veel belangstelling rekenen, dat deze afgelopen zaterdag- en zondagnamiddag korte tijd volzet was. Ook de beide parkings waren op een gegeven moment verzadigd. Om die reden werd zondag de toegang tot Bokrijk tijdelijk afgesloten.

Druk laatste weekend
De politie van de zone Carma heeft afgelopen zondag dus even de Bokrijklaan ter hoogte van de Hasseltweg afgesloten voor alle verkeer. De toeloop dreigde zo groot te worden dat de veiligheidsmaatregelen niet meer gegarandeerd konden worden. We hebben zelf gezorgd voor een betere doorstroming in het park zodat de weg weer vrijgemaakt kon worden. Zo werden wandelaars van het centrale gedeelte aan parking 1 naar het museumwandelpark geloodst, waar er nog voldoende ruimte beschikbaar was, en kwam er plaats vrij voor de mensen die naar de speeltuin wilden gaan. Gelijktijdig hebben we de capaciteit van de parkings wat opgetrokken, om wildparkeren in de omgeving te vermijden en iedereen de kans te geven om naar het toilet te gaan. Door deze ingrepen kreeg toch nog bijna iedereen de kans om een bezoekje te brengen aan het park. In samenwerking met de politie zijn we er uiteindelijk in geslaagd om alles in goede banen te leiden.

Gezond verstand
De hoge cijfers tijdens de krokusvakantie tonen aan dat mensen na de moeilijke en donkere winter naar buiten willen trekken en van het mooie weer willen profiteren. We vinden het onze maatschappelijke taak om iedereen maximaal te laten genieten van alle open ruimte die Bokrijk te bieden heeft. Met nog meer zonnige dagen in het vooruitzicht, reken ik echter ook op het gezond verstand van iedereen die naar ons park wil komen. Raadpleeg vooraf zeker de online druktebarometer op de website en stel je bezoek indien nodig uit. En wie ter plaatse is, vragen we om de veiligheidsmaatregelen goed op te volgen.