STROOM en STROOM LITERAIR: De provincie Limburg ondersteunt opnieuw bloeiend cultuurtalent

23.05.2017 | # # # # # # # 
Deel dit bericht

STROOM LITERAIR

Met Stroom en Stroom Literair kent de provincie Limburg beurzen toe aan cultuurtalenten voor onderzoek en experiment, voor een artistieke productie, voor een literair project of voor een gespecialiseerde opleiding. Deze keer kende het provinciebestuur een beurs toe aan negen beloftevolle talenten, goed voor een totaalbedrag van 23 827,00 euro.

“Stroom en Stroom Literair bevestigen telkens de verscheidenheid en kwaliteit aan jong artistiek talent in Limburg. De provincie Limburg blijft het gunstige klimaat voor creativiteit stimuleren, door financieel te ondersteunen, maar ook door de samenwerkingen tussen gevestigde waarden, prille projecten en jonge talenten te bewerkstelligen. Zo geven we talent niet alleen een goede omkadering, maar ook een stevige duw in de rug om zichzelf te ontplooien en een carrière uit te bouwen, ” aldus gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens.

Vijftien aanvragen, negen gegadigden

Voor de recentste ronde van Stroom en Stroom Literair ontving de afdeling Cultuur van de provincie Limburg vijftien dossiers. Zes aanvragers dienden een dossier in voor een projectbeurs, zes voor een opleidingsbeurs onder Stroom en drie voor een ondersteuning in het kader van Stroom Literair.

Op basis van de ontvankelijkheid en de kwaliteit van de dossiers weerhield het provinciebestuur deze keer 9 aanvragen voor een beurs.

Opleidingsbeurzen

Volgende personen ontvangen een opleidingsbeurs:

  • Zoë Detrez, afgestudeerd aan PXL MAD juweelontwerp en geselecteerd voor de VOMO-opleiding in Mechelen, zal deelnemen aan de workshop ‘Exploring Light’ bij het prestigieuze design- en kunstencentrum Domaine de Boisbuchet (F) . Zij ontvangt een beurs van 1 194 euro.
  • Karlijn Noten rondde een Master Zang af aan het LUCA Lemmensinstituut in Leuven en is actief als docente, muzikante, operazangeres en koordirigente. Zij werd geselecteerd voor de Summer Sessions 2017 van de Lyric Opera Studio Weimar (D) en ontvangt hiervoor een STROOM-beurs van 2 500 euro.
  • Grafisch designer en beeldend kunstenares An Onghena (afgestudeerd aan Sint Lucas Antwerpen) is al geruime tijd ook in Limburg actief. Zij doorloopt in 2017 een residentie aan de gerenommeerde Jan Van Eyck Academie in Maastricht. Stroom ondersteunt haar hierbij voor het bedrag van 2 500 euro.
  • Saxofonist Maarten Vergauwen (Conservatorium Keulen) neemt dit voorjaar deel aan de International Saxophone competition Josip Nochta annex masterclasses in Zagreb (Kroatië). Zijn Stroom-subsidie bedraagt 883 euro.

Projectbeurzen

De projectbeurzen worden als volgt toegekend:

  • Muzikant en docent Roeland Aerts ontvangt een projectbeurs van 1 500 euro om met zijn gezelschap ‘Kwart voor Vrijdag’ de nieuwe muziektheaterproductie ‘Geen Gezicht’ te realiseren. Het gezelschap doet dit onder begeleiding van CC De Adelberg in Lommel en met coaching van Daniel Sikora en Kommil Foo.
  • Yentl Dewerdt is danseres en choreografe. Ze combineert haar fascinatie voor oosterse culturen met haar sociale bewogenheid in de dansvoorstelling ‘Mister Singh’ met dansers uit de Limburgse Sikh-gemeenschap. Voor deze productie ontvangt ze een STROOM-beurs van 5 250 euro.
  • Master gitaar en docent Jan Sanen heeft de geschiedenis en evolutie van de Belgische klassieke gitaarcompositie doorgelicht om er een voorstelling en album rond te realiseren. Hij werkt samen met CC Muze voor zowel de voorstelling als de albumopnames en -productie. Zijn Stroom-beurs bedraagt 5 000 euro.

Stroom Literair

In het kader van Stroom Literair ontvangen volgende personen een beurs:

  • Goedele Ghijsen is een docente Nederlands die als enige jeugdauteur al is toegelaten tot de Schrijversacademie. Eerder verschenen er van haar al een bundel verhalen en een groeiboek voor jonge lezertjes. Een Stroom Literair-beurs van 2 500 euro stelt haar in staat haar verhaal ‘Vluchtweg’ uit te werken tot een boek.
  • Michaël Olbrechts is een 29-jarige illustrator en striptekenaar uit Genk. Zijn eerste strips, waaronder zijn afstudeerwerk, leverden hem niet alleen verschillende prijzen op, maar werden ook vertaald en uitgegeven in het Frans. Om hem te ondersteunen bij de uitwerking van zijn volgende werk, een graphic novel, wordt hem een beurs van 2 500 euro toegekend.