Stijn Meuris brengt performance over WO I in Limburg

27.02.2014 | # # # # 
Deel dit bericht
14-18-stijn1

Op vraag van de provincie Limburg start Stijn Meuris in september 2014 met een reeks performances over “Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog”. Het project, dat zich richt naar scholieren en socio-culturele verenigingen, loopt tot december 2015. Op 12 maart (13u30) geeft Meuris een try-out in de raadzaal van het provinciehuis. “Zowat alle WO I- herdenkingsprojecten in Limburg hebben een educatief luik”, aldus gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens. “Dat verheugt me enorm, want ik vind het belangrijk dat jongeren vanaf de eerste klasjes tot in het secundair onderwijs worden betrokken bij de herdenking. Zij mogen nooit vergeten wat er destijds is gebeurd.”

Stijn Meuris brengt het verhaal van WO I in Limburg op zijn eigen gedreven en boeiende manier, zoals ook met zijn succesvol project “Stijn en de sterren”. Inhoudelijk laat hij zich inspireren door muzikant en WO I-kenner Jan Swerts. Meuris vertelt over het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog, over hoe ons land (nochtans neutraal grondgebied) betrokken raakte en hoe Limburg moest toezien hoe het Duitse leger onze contreien als aanloopstrook naar Frankrijk beschouwde. Daarnaast toont
hij, in een wervelende uiteenzetting met tal van afbeeldingen, hoe de Limburgse bevolking omging met die duistere periode uit de Belgische geschiedenis. In welke gemeenten was WO I zichtbaar aanwezig en in welke minder? Welke Limburgers speelden een rol van betekenis en welke anekdotes zijn de moeite waard? Kleine verhalen uit een grote oorlog, soms met verrassende kantjes.

De performance van Stijn Meuris kadert in het provinciaal WO I-project “Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog”. “We proberen kleine Limburgse verhalen uit de Eerste Wereldoorlog te bundelen tot een overkoepelend verhaal”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens. “Zo kunnen we onze Limburgse geschiedenis beter in de kijker zetten. Door te werken onder één gemeenschappelijke noemer, kunnen de vele lokale herdenkingsprojecten in Limburg elkaar versterken.” De doelgroep van de performance zijn de leerlingen van de derde graad secundair onderwijs (alle onderwijsniveaus), maar ook de socio-culturele organisaties in Limburg. Jan Swerts werkt een educatieve map uit die leerkrachten de gelegenheid biedt om na de performance het thema verder uit te diepen in de klas. Vanuit zijn expertise als docent aan de lerarenopleiding secundair onderwijs zorgt hij ervoor dat dat de map aansluit op de eindtermen.

Voor schoolvoorstellingen die plaatsvinden in Limburg voorziet het provinciebestuur een financiële tussenkomst. Door de beperkte benodigde infrastructuur kan de performance zowel in de eigen school als in een lokaal cultuurcentrum plaatsvinden (tot max. 150 leerlingen). De performance kan ook door socio-culturele instellingen worden geboekt (zonder provinciale tussenkomst).

> Lees de artikels in de krant (.pdf)