Steentijd komt naar Tongeren

07.02.2014 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Prehistorie in het GRM

Tussen de afgelopen ‘Etrusken’ en de aangekondigde ‘Vikingen’ komt er een tijdelijke tentoonstelling bij in het Gallo-Romeins Museum (GRM). Van 5 april tot 31 augustus zal ‘Doe de Prehistorie’ lopen, een kind- en gezinsvriendelijke doe-expo.

‘Doe de Prehistorie’ is een bestaand concept. Het liep als ‘Prehistorie – Do it yourself’ van oktober 2012 tot mei 2013 in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, in de volksmond het Dinomuseum. Het instituut heeft net als het GRM veel expertise in jeugdwerking en heeft de doe-expo gebouwd samen met de Waalse Prehistosite van Ramioul bij Flémalle dat in volle ombouw is naar een Prehistomuseum.

Vuur maken

Die expo komt nu naar Tongeren. De bestendige deputatie heeft gisteren groen licht gegeven. Het GRM betaalt voor de bruikleen 150.000 euro: “40.000 euro huur, 4.000 euro transport- en 9.000 euro verzekeringskosten”, licht gedeputeerde voor Cultuur Igor Philtjens toe. “De grootste kost zullen de lonen zijn voor de animatoren. Zij kennen het concept door en door en zullen de demo- en doe-ateliers in vier talen begeleiden. Hen inhuren zal 90.000 euro kosten”, zegt Philtjens.
Philtjens is enthousiast: “Uitgangspunt is of mensen nu even goed hun plan zouden trekken als onze voorouders. De expo focust op de jagers-verzamelaars in het Europa van de oude steentijd.” Het zal er ook steentijds uitzien. Met onbewerkt leer, boomstronken en stenen als decor. De expo begint met een inleidende film. Daarna volgen vier workshops in evenveel zones waarin de belangrijkste vaardigheden van onze voorouders kunnen uitgeprobeerd worden. Philtjens: “Zo kunnen schoolkinderen, maar zeker ook gezinnen met kinderen in het museum vuurstenen bewerken, jaagtechnieken uitproberen, vuur maken en huid bewerken. Dit zal bij uitstek een kind- en gezinsvriendelijke tentoonstelling zijn.”

Euregio

Deze bijkomende tijdelijke expo is een opportuniteit vindt Philtjens: “Wij zijn naar Brussel gestapt met de vraag of een bruikleen mogelijk was. Ramioul zit met verbouwingen terwijl onze tijdelijke tentoonstellingsruimte nog een poos leegstaat. Pas op 18 oktober starten ‘De Vikingen’. Dus het werd ja. We hadden verschillende denkpistes, maar dit past perfect in het profiel. Kindvriendelijk, een tijdvak dat we ook in onze permanente tentoonstelling belichten en bovendien kunnen we die doe-tentoonstelling in vier talen aanbieden. Tongeren ligt perfect in de Euregio. Die kaart moeten we blijven uitspelen.”
“Het GRM kan dit betalen binnen zijn reguliere enveloppe”, zegt Philtjens. “We mikken op 5.000 schoolkinderen en 20.000 gezinsleden met een gemiddelde prijsraming van 2,8 euro per persoon. De shop zal ook 15.000 euro winst opleveren. Bovendien is deze investering ook euregionaal te verantwoorden. Ik denk dat we veel ouders een plezier zullen doen als ze zich tijdens de schoolvakantie afvragen wat ze met de kinderen kunnen doen. En dit is een buitenkans waarmee we toeristen wat langer in Limburg kunnen houden.”

> Lees de artikels in de krant (.pdf)