Afsluiting feestjaar 50 jaar Dommelhof: publicatie boek en nieuwe voorstelling Joke Emmers

22.09.2018 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Dommelhof

Op zaterdag 22 september sluit Provinciaal Domein Dommelhof het feestjaar rond haar 50-jarige geschiedenis af én wordt het startschot gegeven voor een nieuw seizoen. We sluiten het feestjaar af met de presentatie van een boek over 50 jaar Dommelhof. Het boek laat zien hoe de provincie Limburg 50 geleden pionierde binnen het cultuurveld en ambitieus sporen trok die tot op vandaag een impact blijven hebben.

50 jaar cultuur en sport in Limburg
Toen de provincieraad van Limburg in 1967 de deuren van het Provinciaal Domein Dommelhof opende moest het Limburgse en Vlaamse cultuurveld nog worden uitgevonden. Voor Dommelhof zelf was het al pionieren wat de klok sloeg. Alles was nieuw: het gebouw, het aanbod, de aanpak. “Het was zoeken naar de geschikte organisatie, de beste inhoud en de ideale formule om zo’n vormingscentrum te doen leven. Van de provincie kregen we de vrijheid om ons ding te doen. En die vrijheid namen we serieus”, stelt allereerste directeur Jef Jans.

In de 50 jaren die volgden werd Dommelhof uitgebouwd tot een krachtige organisatie. De artistieke mijlpalen van Dommelhof zijn talrijk. Denk aan het gewaardeerde poppenfestival dat in de jaren ’80 en ’90 de theaterbakens verzette. Denk aan Zebracinema dat als initiatief voor de betere film in Limburg, hier boven de doopvont werd gehouden. Denk aan Theater op de Markt dat vandaag tot de top van Europa behoort als festival voor circus-, straat- en locatietheater.

Maar ook vandaag nog speelt Dommelhof zijn rol. In de transitie naar een krachtiger kunstenlandschap in Limburg blijven immers vuurtorens nodig die kunnen richting geven, inspireren, verbinden en faciliteren. Provinciaal Domein Dommelhof kan deze rol de volgende jaren spelen en werd ook vanuit Vlaanderen genoemd als één van dé trekkers om binnen het veld van de podiumkunsten de regio te stimuleren en krachtiger te maken. Pionieren zit nog steeds in het DNA van dit huis! Dommelhof zet daarbij expliciet in op vormen die een maatschappelijk verschil kunnen maken en verder gaan dan de klassieke formats binnen het artistieke veld. Zo wordt er ingezet op kunstenaars die buiten de theaterzaal treden en een publiek opzoeken dat niet vanzelfsprekend is.

Ook op het vlak van sport blijft Dommelhof nieuwe wegen bewandelen. De recente focusverschuiving naar G-sport blijkt succesvol. Steeds meer G-sporters vinden hun weg naar het domein. En ook diverse G-sportorganisaties uit Limburg en heel Vlaanderen kloppen steeds meer aan voor samenwerking. Gedeputeerde voor sport Frank Smeets: “De vorige maanden realiseerden we in het verblijfsgebouw van Dommelhof een lift voor G-sporters en speciaal aanpasbare G-kamers. We zijn ook gestart met de bouw van fitnesszaal specifiek gericht op G-sporters. Deze nieuwe fitnesszaal wordt een grote troef in de uitbouw van het provinciale G-sportcentrum”

Markante getuigenissen vanuit Limburgs cultuurveld
Het boek over 50 jaar Dommelhof boek bevat drie verhaallijnen. De eerste vertelt de geschiedenis verdeeld over 10 mijlpalen. De tweede bevat verhalen van (oud-) medewerkers. De derde laat artiesten aan het woord in de meest brede betekenis van het woord. het boek wil voorbijgaan aan de facts en de figures, de data en de feiten uit 50 jaar Dommelhof-archief. Het staat vol met gekleurde herinneringen en persoonlijke verhalen van mensen die van dichtbij een stukje van die halve eeuw Dommelhof hebben meegemaakt. En die het huis gevormd hebben tot wat het vandaag is.

Aan het boek werkten ongeveer 30 personen mee. Enkele markante getuigenissen komen van filmmaker Stijn Coninx, theatermakers Joke Emmers en Christophe Aussems, circusartiest Danny Ronaldo, en handballegende Louis Schuurmans.

Nieuwe voorstelling Joke Emmers
Het Dommelhofseizoen wordt gestart met de nieuwe voorstelling van de Limburgse Joke Emmers. Deze theatermaakster is zowat kind aan huis in Dommelhof en werkte de voorbije jaren in residentie in Dommelhof aan diverse voorstellingen. Haar nieuwe stuk heet ‘Vogelvrij’ en is geïnspireerd op het boek Brieven aan Doornroosje van Toon Tellegen. Vogelvrij gaat over liefde, wachten en verwachten. En over hoe die verwachtingen met ons aan de haal gaan.

Joke Emmers: “Het boek Brieven aan Doornroosje van Toon Tellegen gaat over een prins die Doornroosje wakker zou moeten kussen, maar na 99 jaar nog steeds niet is gekomen. Dat inspireerde me om een voorstelling te maken. Ik verdiepte me in de wereldliteratuur, in bijvoorbeeld Tsjechov, Flaubert en Van Gogh met als gevolg Vogelvrij.”