ST_artSTROOM, the pitch inspireert en lauwert jonge creatieve ondernemers

11.06.2013 | # # # # # # # # # 
Deel dit bericht
portret Igor Philtjens

ST_artSTROOM, een begeleidingsaanbod voor toekomstige en gevestigde creatieve ondernemers, sluit op 27 juni zijn eerste succesvolle editie af met ‘ST_artSTROOM, the pitch’. Op dit evenement zal één van de 5 finalisten naar huis gaan met de felbegeerde STROOMstootprijs voor het beste creatieve ondernemersidee.

ST_artSTROOM: een traject.
Van september 2012 tot juni 2013 organiseerde ST_artSTROOM, in samenwerking met de Creative Entrepreneurship Sessions van Flanders DC, een begeleidingsaanbod dat creatieve ondernemers (in spe) wegwijs maakt doorheen het kluwen van creatief ondernemerschap. Maandelijks werkten experts een thema uit en konden deelnemers zich verdiepen in allerhande aspecten van creatief ondernemerschap. Het hele traject eindigt met een zogenaamde pitch, waarbij de finalisten hun project kort, maar overtuigend, komen voorstellen aan de jury. De beste finalist sleept de STROOMstootprijs in de wacht.

Een succesformule!
“De eerste editie van ST_artSTROOM bewijst dat Limburg bruist van het creatief ondernemend talent. In totaal participeerden maar liefst 152 creatievelingen aan het programma op C-mine om de nodige ondersteuning te ontvangen bij het uitwerken van hun ondernemingsplan. Een ware succesformule!” aldus gedeputeerde voor cultuur Igor Philtjens.

Het project is gestart in september 2012 met een lezingenreeks in samenwerking met Flanders DC. 28 geselecteerden hebben hierna de kans gekregen om een businessplan uit te werken onder begeleiding van experts.

“Bovendien is ST_artSTROOM een mooi voorbeeld van hoe verschillende Limburgse partners rond creatief ondernemerschap samenwerkten. Enerzijds is creativiteit onontbeerlijk in tijden van economische crisis, anderzijds moeten we ervoor zorgen dat onze jeugd geprikkeld wordt om te ondernemen. Dit traject zet talenten aan om iets te ondernemen, maar ondersteunt hen ook met ervaring en kennis,” benadrukt gedeputeerde Igor Philtjens.

STROOMstootprijs
Er zijn vijf toekomstige ondernemers die het hele traject feilloos hebben afgelegd. Zij stellen tijdens het afsluitend evenement hun businessplan voor aan een professionele jury bestaande uit Jan Kriekels (Jaga), Pascal Cools (Flanders DC), Peter Dedrij (Microsoft Innovation Center) en Kathleen De Cock (CultuurInvest). Eén van de finalisten zal de STROOMstootprijs in de wacht slepen. De prijs die bestaat uit allerhande professioneel advies (juridisch, communicatie, financieel, HR en managementadvies) en lidmaatschappen van de verschillende partners, een boekenpakket en gratis werkruimte in de creatieve zones in C-mine Crib en Kaai 16, moet de winnaar een ware boost geven om te komen tot een effectieve op- of doorstart.

Pitches voor het brede publiek
“Naast de pitches van de vijf finalisten die strijden om de STROOMstrootprijs, zullen een aantal gevestigde creatieve ondernemers hun pitch loslaten op het publiek ter inspiratie. Bovendien krijgt het publiek er tips&tricks mee om zelf de perfecte pitch te schrijven. Er wordt afgesloten met een netwerkmoment, een uitgelezen kans om andere ondernemers te ontmoeten, contacten te leggen en banden te smeden. Aan alle creatieve (toekomstige) ondernemers dus om te zorgen dat ze erbij zijn.” aldus Erik Gerits, schepen stad Genk.

Praktisch
ST_artSTROOM is een initiatief van STROOMinvest, Cultuurplatform Design en C-mine met financiële steun van Creative Drive, een Interreg IV A EMR project en provincie Limburg en in samenwerking met verschillende partners.

Het event is gratis. Inschrijven is verplicht via www.cultuurplatform.be