Reuzenoptocht in Bokrijk

13.08.2014 | # # # # # 
Deel dit bericht
Reuzenoptocht

Op zondag 17 augustus staat de zevende en voorlaatste Bokrijkdag op het programma in het Openluchtmuseum van Bokrijk. Tijdens deze dag staat alles in het teken van reuzen en hun historiek.

Reuzen paraderen door het Openluchtmuseum in een grootse stoet en verstoppen zich voor een reuzeleuke zoektocht. Ook zien bezoekers hoe reuzen gemaakt worden en krijgen ze zelf de kans om mee enkele reuzen in elkaar te knutselen. “Reuzen hebben een hele geschiedenis in Vlaanderen”, aldus gedeputeerde voor Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, eveneens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Tijdens de zevende Bokrijkdag willen we de bezoeker laten kennis maken met die geschiedenis en met reuzen als onderdeel van ons rijke culturele erfgoed. Dit op een leuke en eigentijdse manier.”

Met reuzen op de foto
In het Openluchtmuseum bewonder je op zondag 17 augustus meer dan 20 historische en carnavalsreuzen. Je kan bovendien met hen op de foto. De reuzen met ronkende namen zoals ‘Vader Breughel’, ‘Fiere Margeriet’, ‘Gigantius’, de stadsreus van Maastricht of ‘Berb va’ Trèke Bas’ komen uit heel Vlaanderen en kennen hier een lange traditie. Reuzen ontstonden oorspronkelijk in functie van de Kerk. Ze waren aanvankelijk dan ook enkel te zien in religieuze processies en ommegangen. Geleidelijk aan stapten ze ook mee in optochten naar aanleiding van plechtige intreden van koningen en andere hoogwaardigheidsbekleders. Daar dienden ze om het volk te vermaken en te amuseren. In de 19de eeuw doet zich een opsplitsing voor. Enerzijds is er nog steeds de processiereus. Deze trekt er op uit bij religieuze ommegangen. Anderzijds ontstaat de carnavalsreus om het volk te entertainen.

Reuzen als vertegenwoordiger van de gemeenschap
Het houdt niet op bij processiereuzen en carnavalsreuzen. Vanaf het interbellum ontstaan de meest diverse exemplaren. Verschillende gemeenten en buurtcomités creëren hun eigen reuzen om hun eigenheid te benadrukken. Daarom hebben reuzen een grote cultuurhistorische waarde. Ze staan voor de gemeenschap waar ze vandaan komen, en drukken de identiteit uit van hun volk. Sommige reuzen werden daardoor door UNESCO officieel erkend als meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid. Ook Limburg heeft heel wat reuzen, waarvan de meesten volksreuzen, getooid in boerenkleren. Tijdens de zevende Bokrijkdag kan je de meest diverse reuzen bewonderen tijdens een grootse optocht. Vanaf 14.45 uur trekken ze door het domein van Bokrijk en het Openluchtmuseum. Zeker de moeite waard om eens te bekijken!

Reusachtige zoektocht en knutselplezier
Tussen 11 en 14 uur verstoppen de aanwezige reuzen zich in het Openluchtmuseum. Het is aan de kinderen om ze allemaal te vinden! Voorzien van een stempelkaart kunnen ze museumdelen De Kempen en Oost- en West-Vlaanderen uitpluizen, op zoek naar de reuzen. Elke reus levert een stempel op. Een volle stempelkaart kan in het knutselatelier omgeruild worden voor een houten Bokrijkpaardje dat kinderen naar hartenlust mogen versieren. Voor nog meer knutselplezier is er het Reuze Repair Café. Hier maak je samen met DOEK vzw en beeldhouwkunstenares Geneviève Hardy echte reuzen uit gebruikt materiaal. Je kan de creaties achteraf ook in actie zien, want de vervaardigde reuzen mengen zich onder de andere aanwezige reuzen en sluiten aan bij de stoet. Spektakel gegarandeerd!