Provincie Limburg bereidt de toekomst voor

11.05.2017 | # # # # 
Deel dit bericht
Provincie Limburg

Vanaf 2018 zal het provinciale niveau er helemaal anders uitzien. Bevoegdheden als sport, cultuur en welzijn verhuizen naar gemeenten of naar Vlaanderen. En na de verkiezingen in 2018 halveert het aantal provincieraadsleden. Gedeputeerde Igor Philtjens en provincieraadslid Marc Feytons leggen uit wat er verandert.

Vanaf 1 januari 2018 is de deputatie niet langer bevoegd om beleid te voeren rond welzijn, jeugd, sport en cultuur. Die overdacht heeft heel wat voeten in de aarde. “Provincie Limburg is dan ook een atypische provincie” zegt gedeputeerde Igor Philtjens.

“Wij hebben altijd meer geïnvesteerd in cultuur dan andere provinciale besturen. Dat was ook nodig omdat we vanuit Brussel niet de middelen kregen die we nodig hadden. Dat heeft ervoor gezorgd topinstellingen zoals het Gallo-Romeins museum in Tongeren en Z33 in Hasselt zich ten volle in onze regio hebben kunnen ontwikkelen. De overdracht naar een anders bestuursniveau moet dan ook doordacht gebeuren. Want wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor zo een instelling is op zich niet belangrijk wél of de kwaliteit gegarandeerd blijft. Dat is waar Open Vld de laatste jaren op alle niveaus voor heeft gestreden. En met succes. Minister Sven Gatz heeft beloofd dat alle middelen die in Limburg werden uitgegeven aan cultuur gegarandeerd naar onze provincie blijven komen.”
Minder bevoegdheden betekent ook dat er minder politiek personeel nodig zal zijn in de toekomst. “Na de verkiezingen van 2018 zal het aantal provincieraadsleden halveren tot 31” legt provincieraadslid Marc Feytons uit. “Ook het aantal députés vermindert van 6 naar 4. Een duidelijke besparing op het politiek apparaat.”

Ondersteunen en samenwerkingen stimuleren

Beide liberalen zien wel nog een toekomst weggelegd voor het provinciebestuur. “Vele gemeentebesturen hebben het moeilijk om de uitdagingen die op hen afkomen – zoals de digitalisering en de steeds complexer wordende wetgeving – goed aan te pakken. Het provinciebestuur kan hen ondersteunen en samenwerkingen stimuleren. Zo hoef je niet over te gaan tot fusies die vaak tot gevolg heeft dat de dienstverlening verder van de burger gebeurt” aldus gedeputeerde Igor Philjtens en provincieraadslid Marc Feytons. “Kijk naar de resultaten die Toerisme Limburg kan voorleggen. Doordat gemeentebesturen en andere partners samenwerken en de krachten bundelen met coördinatie van de provincie is de vrijetijdseconomie in onze provincie ‘booming business’. In heel Vlaanderen benijdt men ons die manier van werken. Dat is een goed voorbeeld van hoe we in de toekomst moet functioneren. De provincie die samenwerkingsverbanden ondersteunt en versterkt ten voordele van de Limburgers” aldus de liberalen.

Een sterke vertegenwoordiging van de liberalen in de hervormde provincies blijft dan ook noodzakelijk benadrukken Igor Philtjens en Marc Feytons. “Open Vld werkt op alle bestuursniveaus aan een zo efficiënt mogelijke overheid aan de laagst mogelijke prijs. Onze aanwezigheid is daarom ook op provinciaal niveau nodig. Daarbij heeft elke Limburgse regio zijn eigenheid en bijzondere aandachtspunten. Specifieke vertegenwoordigers vanuit Haspengouw zijn daarom geen overbodige luxe. Wij kloppen regelmatig in Hasselt op de tafel wanneer er te weinig rekening gehouden wordt met belangen van onze regio” besluiten gedeputeerde Igor Philtjens en provincieraadslid Marc Feytons.