Provincie Limburg ondersteunt 7 ambitieuze popbands

23.04.2013 | # # # 
Deel dit bericht
Optreden band

Voor het vierde jaar op rij ondersteunt de Provincie Limburg popmuzikanten voor album- en videoproductie, bandpromotie, PA-repetities en toursupport. Na een grondige doorlichting werden 7 van de 21 aanvragen weerhouden voor ondersteuning.

Sinds  midden jaren ’90 voert de Provincie Limburg een creatief popbeleid. Hierin kadert onder meer de financiering van beloftevolle popmuzikanten via het officiële subsidiereglement productontwikkeling voor semi-professionele en professionele Limburgse popmuzikanten.

“Gezien de dalende inkomsten uit de platenindustrie wordt de commerciële muzieksector steeds voorzichtiger met het investeren in nieuwe popproducties. De oproep levert elk jaar veel aanvragen op, wat bewijst dat de popmuzikant de extra ondersteuning nodig heeft. Met deze subsidie breekt de Provincie Limburg dan ook een lans voor haar eigen poptalent”, zegt gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.

Een commissie van tien popdeskundigen uit heel België heeft alle productievoorstellen kritisch doorgelicht. Uiteindelijke honoreerde de commissie zeven beloftevolle en ambitieuze popprojecten.

We zetten ze even op een rij:

  1. Chrome Brulée
    Dit 10-koppige gezelschap staat voor een volstrekt unieke mix van vintage electropop met visuals en bundelt ervaren popmuzikanten en artiesten uit andere kunstdisciplines. De shows van Chrome Brulée, die al meermaals te zien waren op belangrijke podia, hebben volgens de commissie alle potentie om door te steken naar festivals in binnen- en buitenland. De band krijgt een subsidie voor videoproductie en voor de afwerking van hun showcase.
  2. Horses
    Singer-songwriter Bert Vliegen uit Bree bracht in 2010 een fel gesmaakte debuutplaat uit. Zijn kwetsbare popmuziek haalde meteen de nationale muziekpers en was te horen op alle landelijke radio’s. Met zijn 5-koppige band Horses plant de songwriter nu een volgend full album en haalt daarvoor zelfs producer Robin Proper-Sheppard van Sophia in huis. De provinciale subsidie is bestemd voor onder meer de mix en de mastering van het album. De afwerking van het album is trouwens ook al in de deskundige handen van professionals, die werkten voor popartiesten zoals The Smiths, Adele en Snow Patrol.
  3. Kabul Golf Club
    Kabul Golf Club viel in 2012 nog buiten de prijzen. Maar met hun vorig jaar verschenen debuutalbum wist de Zuid-Limburgse noise band het alternatieve popcircuit in binnen- en buitenland danig te bespelen. Ook menig professioneel poppromotor kon het debuut van Kabul Golf Club wel smaken en heeft zich inmiddels aan de heftige band verbonden. Kabul Golf Club zal de subsidie inzetten voor album- en videorelease, bandpromo en showcase.
  4. Marco Z
    Marco Z is tegenwoordig  alom present in het Belgische poplandschap. Vorig jaar nog kreeg Marco Z de MIA voor beste doorbraak. Nu lonkt de Hasseltse singer-songwriter naar het buitenland. Naast videoproductie is het dan ook vooral voor buitenlandse toursupport dat Marco Z subsidie binnenrijft.
  5. Polaroid Fiction
    Misschien wel de jongste band van deze lichtingis Polaroid Fiction. De Tongerse rockband mocht onder de hoede van Poppunt al op menig buitenlands podium aantreden en was een tijdlang de support van A Brand. Polaroid Fiction heeft zich sterk ingebed. Met een professioneel label, een booker en een producersteam achter de hand wil het trio het rockland ter grootte van de Benelux veroveren. De subsidie voor albumproductie en bandpromotie kan daarbij helpen.
  6. Roza Parks
    Roza Parks dook vorig jaar in de studio met drummeester Mario Goossens van Triggerfinger voor de productie van hun allereerste full album. Op de zonet afgelopen Record Store Day ging de plaat nog in wereldpremière. De power rockband die al sinds 2008 aan hun weg timmert, focust de komende maanden naast de concerten in eigen land vooral op buitenlandse tours. Voor hun Europese concertreeks in het najaar krijgt de band toursupport.
  7. Statue
    De 7 muzikanten van Statue, de postrockband die zich in 2009 in en rond de Limburgse popschool formeerde, tonen aan dat het hen indertijd niet om een kortstondig schoolproject te doen was. Want de voorbije jaren groeide Statue stelselmatig van het jeugdhuis, de lokale radio en de streekkrant door naar de landelijke podia, StuBru en andere Belgische popmedia. Statue kon meermaals overtuigen op gewaardeerde popconcours en heeft tot in het voorjaar van 2014 een ambitieuze tour in het vooruitzicht doorheen België en Nederland. Naast toursupport wordt de subsidie besteed aan band- en videopromotie.