Provincie levert nieuw Z33-gebouw op

21.12.2019 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Kunstencentrum Z33

Op 9 januari wordt de sleutel van het nieuwe Kunstencentrum Z33 formeel overhandigd aan de Vlaamse overheid. De Provincie Limburg investeerde bijna 13,5 miljoen in de renovatie van dit pand op de Hasseltse Begijnhof-site.

Met deze sleuteloverdracht ronden we als Provincie vol trots een belangrijk dossier af. Het nieuwe Kunstencentrum Z33 moet het kloppende hart worden voor alles en iedereen die kunst, cultuur, creativiteit en innovatie in Limburg een warm hart toedraagt. Een uniek museumgebouw in het centrum van de provinciehoofdstad.

Opwaardering Begijnhof-site
Het nieuwe Kunstencentrum Z33 is het eerste luik van de verdere ontwikkeling van de Hasseltse Begijnhof-site. De hele site moet opgewaardeerd worden – niet alleen Z33, maar ook de begijnhofhuizen, de heraangelegde begijnhoftuin, het poortgebouw, de verbinding met de bibliotheek en het Jenevermuseum, enz. De Provincie Limburg, de UHasselt en de Stad Hasselt hebben hiervoor samen een kwaliteitsvol plan uitgewerkt. Het Begijnhof zal opnieuw worden gemarkeerd: als een belangrijke plek in de stad, die uitnodigt tot exploitatie. 

Geen bevoegdheid meer, wel onze bezorgdheid
De werken aan het gebouw van Z33 gingen van start in juli 2017. Hoewel een jaar later, in het kader van de afslanking van de provincies, cultuur een Vlaamse bevoegdheid werd, heeft de provincie er nooit aan gedacht om de werken stop te zetten. Wij hebben onze verantwoordelijkheid steeds genomen in dit verhaal en wilden ons engagement om de nieuwbouw van Z33 af te ronden absoluut nakomen. Cultuur blijft een bezorgdheid waar we willen op blijven inzetten.

Voorjaar 2020
Vandaag is het dan eindelijk zover: de werken aan Z33 zijn afgerond. Nu is het aan Z33 zelf om voor de afwerking te zorgen en het gebouw in te kleden. Als alles volgens plan verloopt, moet Z33 in het voorjaar van 2020 de deuren openen voor het grote publiek.

Toch is het nu al duidelijk dat de Limburgse hoofdstad een stuk inspirationele cultuur-infrastructuur rijker is. Naar het ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo kreeg het gebouw een imposante voorgevel die is afgewerkt met een mozaïek van ruitvormige tegels in terracottatint. En het gebouw heeft nog meer bijzondere kenmerken. Zo heeft elke deur en elk raam schuine dagkanten, vaak van 58° – een verwijzing naar het bouwjaar, 1958. En hoe gesloten het gebouw er aan de buitenkant ook uitziet, de binnenkant is open, met een grote publiekszone op het gelijkvloers. En in de expo-ruimte zijn er ‘diamanten plafonds’ met een oppervlakte van 600m2: dankzij een speciaal 3D-patroon in gestort beton.

Architecturaal huzarenstukje
Dit gebouw is een heus architecturaal huzarenstukje. De prefab wanden in de voorgevel zijn 50 meter lang en 11 meter hoog, ze wegen 5 ton en werden op één dag gestort: een unicum in ons land. Maar ook het nameten van alle schuine hoeken en dagkanten was monnikenwerk. En dankzij de ‘diamanten plafonds’ in onze expo-ruimte krijgen we daar een bijzondere lichtinval. We zijn heel trots op het gebouw, op zichzelf al bijna een kunstwerk, dat we nu aan Vlaanderen overdragen.

Lees het artikel in HBvL+ hier.

Kunstencentrum Z33 Kunstencentrum Z33