Provinciale Bibliotheek Limburg ontvangt ook in 2017 interessante sprekers

15.12.2016 | # # # # 
Deel dit bericht
Jeroen Olyslaegers Provinciale Bibliotheek Limburg

Veel Limburgers weten ondertussen dat de Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) heel wat interessante activiteiten op touw zet. “Ook in 2017 organiseert de PBL, als onderdeel van haar opdracht, een gevarieerd aanbod lezingen en tentoonstellingen”, aldus gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens.

Publiekswerking Provinciale Bibliotheek Limburg

De PBL heeft voor de provincie Limburg een bijzondere opdracht op het vlak van informatievoorziening, informatiebemiddeling en culturele ontwikkeling. Haar publiekswerking stimuleert de zelfredzaamheid van de bibliotheekgebruiker, werkt lees- en leerbevorderend, verhoogt de informatiegeletterdheid en biedt ruimte aan creativiteit en reflectie.

Traditiegetrouw realiseert de Provinciale Bibliotheek Limburg ook volgend jaar een mooie reeks lezingen, waarin elke Limburger wel iets naar zijn smaak en interesse kan vinden. “Op die manier draagt de PBL haar steentje bij aan de versterking van het cultuurlandschap binnen Limburg. Bovendien zijn deze lezingen allemaal gratis, waardoor cultuur voor iedere Limburger toegankelijk wordt. Cultuur is immers een zaak van iedereen”, vertelt gedeputeerde Igor Philtjens.

Te gast in 2017

Luistervinken met Frank Westerman (zaterdag 14/01/2017 om 14u.)
Is de pen werkelijk machtiger dan het zwaard? Frank Westerman onderzoekt wat de kracht van het vrije woord waard is in tijden van terreur. Praten met terroristen of schieten? Hij mengt zich onder terrorisme-experts in Parijs en drinkt muntthee met een ex-treinkaper die dichter is geworden. Frank Westerman was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou en is als auteur succesvol in binnen- en buitenland. El Negro en ik (2004) is bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs.

Luistervinken met Charlotte Van den Broeck (zaterdag 18/02/2017 om 14u.)
Nachtroer wordt de opvolger van Charlotte van den Broecks dichtbundel Kameleon die in 2016 bekroond werd met de Herman de Coninckprijs voor beste debuutbundel. Sindsdien ging ze al op tournee met Saint Amour, mocht ze de Nederlandse Nacht van de poëzie openen én afsluiten, en verzorgde ze onlangs samen met Arnon Grunberg de literaire aftrap van de prestigieuze Frankfurter Buchmesse. Charlotte weet hoe ze een publiek kan boeien en zal ongetwijfeld ook in de PBL voor een betoverende poëtische performance zorgen.

Luistervinken met Jeroen Olyslaegers (zaterdag 11/03/2017 om 14u.)
Jeroen Olyslaegers behoeft geen introductie, hij is momenteel alom tegenwoordig in het literaire landschap. In Wil evoceert hij meesterlijk Antwerpen tijdens de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. De roman reconstrueert deze periode niet alleen op een fraaie manier, maar trekt ook parallellen met het heden. Het is een oorlogsroman, maar ook een lyrische meditatie over de menselijke ambiguïteit. Elke oorlog bestaat uit duizenden kleine oorlogjes. Wil is na Wij (2009) en Winst (2012) het sluitstuk van zijn www-cyclus  “over onze ontspoorde tijd”.

Lezing door Ruth Soenen (zondag 23/04/2017 om 14u.)
Ruth Soenen bestudeert reeds twintig jaar het alledaagse leven in de westerse wereld. In haar wetenschappelijk werk bestudeert ze vooral het leven in de collectief gebruikte ruimte.
Vanuit haar expertise in de wetenschap van het alledaagse treedt ze op als adviseur/expert voor o.a. de Task Force van het Vlaamse Stedenbeleid, de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn, het bibliotheekwezen enz. Deze lezing sluit aan bij de tentoonstelling Verkavelingsverhalen die nog tot 23 april te bezoeken is in de PBL.

De kalender kan je terugvinden op de website van het PBL.