PBL zet als eerste culturele instelling in Limburg beacons in als educatieve tool

10.03.2016 | # # # 
Deel dit bericht
10-03-2016

De Provinciale Bibliotheek Limburg biedt haar bezoekers een primeur aan: ze zet beacons in om locatiegebonden informatie en opdrachten te sturen naar tablets en smartphones. De bibliotheek ging daarvoor in zee met start-up Ojoo. “Het resultaat van deze samenwerking is een dynamische interactieve rondleiding voor zowel groepen als individuele bezoekers”, vertelt gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.

Beacons als brug tussen iPad en collectie

De PBL plaatste op 11 strategische punten in het bibliotheekgebouw beacons. Deze beacons vormen als het ware een brug tussen de collectie en de iPads die de bibliotheek inzet voor haar educatieve werking. Beacons zijn kleine, draadloze doosjes die een signaal uitzenden dat smartphones en tablets kunnen opvangen en interpreteren. Apps kunnen van dit signaal gebruik maken om de gebruiker informatie te geven die relevant is voor de plaats waar hij zich bevindt.

Samenwerking met veelbelovende start-up Ojoo

“Het is mooi dat de Provinciale Bibliotheek Limburg sterk inzet op innovatie. De samenwerking met een start-up als Ojoo toont durf én ambitie om te investeren in de kansen die digitale technologie biedt. Met het beacons-project creëert de PBL voor haar bezoekers nieuwe manieren om de bibliotheek te beleven en de uitgebreide collecties te leren kennen”, aldus gedeputeerde Philtjens.

Gamification als educatief instrument

Gamification is een actuele trend in het onderwijs waarbij gametechnieken en –principes worden gebruikt om activiteiten uitdagender en leuker te maken. Het draagt bij tot een sterkere motivatie én betere leerprestaties. Met de inzet van een app wil de PBL deze voordelen ook in de educatieve werking van de bib realiseren. “Ojoo werd ontwikkeld als eenvoudige toolbox voor het creëren, beleven en verkopen van eigen creaties, spelen, routes, quizzen … zonder dat kennis van programmeren vereist is. Het project met de PBL sluit volledig aan bij onze visie. We zijn erg tevreden dat onze technologie gebruikt wordt waarvoor ze bedacht werd”, zegt Ojoo-stichter Peter Symons.

Praktische info

De bibliotheek ontdekken met de nieuwe app kan zowel met je eigen toestel als met een iPad die je aan het onthaal kunt lenen. Dit kan gratis tijdens de openingsuren van de Provinciale Bibliotheek Limburg: ma-vrij 10-19 uur | za 10-17 uur.

Leerkrachten kunnen voor hun klas een BIBTOUR reserveren via http://www.limburg.be/pbleducatie