Provinciaal Wereldoorlog I-project leeft verder in Halen

12.06.2015 | # # # # 
Deel dit bericht
Helmen Halen

De succesvolle tentoonstelling ‘Limburg 1914-1918: Kleine Verhalen in een Groote Oorlog’, die voor het laatst stond opgesteld in Domein Bokrijk, is deze week ten einde gelopen. Naast de tentoonstellingsfilm, kon je er de 44 artistieke helmen – elk creatief bewerkt door een Limburgse gemeente in samenwerking met haar inwoners – zien schitteren in de expo ‘Dit Zijn Wij’. “Een groot succes”, stelt gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens. “We hebben met het participatieve helmenproject de samenwerkingsverbanden met de gemeenten en hun inwoners op een creatieve manier aangehaald en dat werd geapprecieerd. Jong en oud hebben de expo en de tentoonstellingsfilm talrijk bezocht. Wij zijn dan ook bijzonder tevreden dat we de tentoonstelling zo succesvol kunnen afsluiten!”

Multimediaal succes

De tentoonstelling ‘Limburg 1914-1918: Kleine Verhalen in een Groote Oorlog’ reisde van C-Mine Genk, met een korte tussenstop op de markt in Leopoldsburg, naar het Kolonel Dusartplein in Hasselt om uiteindelijk in Domein Bokrijk neer te strijken. Telkens weer lokte de multimediale tentoonstelling veel bezoekers: individuele bezoekers, maar ook groepen en scholen. De tentoonstellingsfilm – waarin Mathilde, Baptiste en Isidore aan de hand van authentieke materialen en verhalen een levensechte kijk op het Limburgs dagelijkse leven tijdens de Groote Oorlog gaven – kreeg keer op keer lovende reacties. Ook de 44 Duitse Stahlhelmen, die elk één gemeente symboliseerden en een uniek lokaal oorlogsverhaal vertelden, werden herhaaldelijk geprezen. Eind februari zwermden ze uit naar de Limburgse gemeenten om er creatief bewerkt te worden, in mei kwamen ze allemaal terug samen in Bokrijk. “Ze weerspiegelen hoe de soldaten in 1914 allemaal identiek naar de oorlog vertrokken, maar in 1918 veranderd en getekend voor het leven terugkwamen”, vertelt gedeputeerde Igor Philtjens. De laatste tijdelijke halte in Bokrijk was de kers op de taart. De artistieke expo ‘Dit Zijn Wij’, maar ook de tentoonstellingsfilm en de amusante educatieve schoolworkshops trokken een groot aantal bewuste bezoekers en toevallige voorbijgangers aan. Ook internationaal werd het project geprezen. De eerder toegekende ‘special mention of the jury’ werd gisteren in Oslo officieel toegekend bij de uitreiking van de European Prize for Cultural Heritage.

Herinneringspark in Halen

Ondanks het einde van de tentoonstelling, kan men de tentoonstellingsfilm, net als de bijbehorende fictiekortfilm, blijven bekijken. De provincie Limburg gaf recent een dvd uit waarop beide films te zien zijn. Ook de 44 creatief bewerkte helmen verdwijnen niet uit het Limburgse gezichtsbeeld. Vanaf september 2015 zijn de helmen opnieuw én permanent te bewonderen in een herinneringspark in Halen, dat deze zomer wordt aangelegd. “Het park wordt een plaats voor jong en oud, voor herinnering en herdenking, maar ook voor reflectie en creativiteit. Een plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens. De werkzaamheden starten midden juni, waardoor het park wellicht in september officieel geopend kan worden.

Tot 2018 nieuwe initiatieven

Met de sluiting van de multimediale tentoonstelling komt er echter geen einde aan het overkoepelde project ‘Limburg 1914-1918’. Het PCCE zal in de toekomst nieuwe initiatieven organiseren en blijft verder inzetten op het inhoudelijk en financieel ondersteunen van Wereldoorlog I-projecten die geïnitieerd worden door gemeentebesturen, diverse erfgoedorganisaties en -verenigingen. Vandaag keurde de deputatie nog 6 subsidieaanvragen goed, waardoor er momenteel al 63 projecten uit 33 verschillende gemeenten provinciaal ondersteund worden. “’Limburg 1914-1918’ is een mooi voorbeeld van een breed gedragen regionaal project waarmee we verschillende lokale projecten ondersteunen en helpen om ze op een hoger niveau te tillen. Tegelijkertijd versterken de lokale initiatieven ook het overkoepelde project. Het is een krachtige wisselwerking tussen verschillende actoren, die we in de toekomst willen bestendigen”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens.