Subsidies cultuur voor Limburgse projecten stijgen

13.01.2017 | # # # # # 
Deel dit bericht
Muziekodroom krijgt subsidies cultuur

Vandaag maakte Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel, Sven Gatz, zijn beslissingen bekend in het kader van de toekenning van de subsidies cultuur. Igor Philtjens, gedeputeerde van de provincie Limburg en bevoegd voor Toerisme, Cultuur en Ergfoed, is erg opgetogen met de resultaten voor de Limburgse projecten in het kader van de subsidies cultuur: “25,81% of meer dan één miljoen euro van de Vlaamse pot komt naar onze provincie. Een duidelijk engagement van de minister dat hij wilt blijven investeren in Limburg.”

De Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz kiest er duidelijk voor om met de cultuursubsidies te blijven investeren in cultuur in Limburg. Enkele organisaties zoals de Zomeropera en de Muziekodroom kunnen op deze manier blijven bestaan en hun werking in onze provincie bestendigen. Verder valt op dat er geïnvesteerd wordt in kwalitatieve projecten die vanuit steden en gemeenten worden ingediend. “In 2018 zal de provincie Limburg niet langer bevoegd zijn voor cultuur. Dat steden en gemeenten de handschoen opnemen en hun verantwoordelijkheid nemen voor cultuur in de regio is dus een erg goede evolutie. Het is positief dat ook Vlaanderen dat ondersteunt.”

Overdracht naar Vlaanderen

In 2017 ligt er voor de provincie overigens nog heel wat werk op de culturele plank. “We zijn druk bezig om de overdracht van de bevoegdheid cultuur aan Vlaanderen en aan enkele steden vlot te doen verlopen. Zo blijven we inzetten op het versterken van de sector via allerhande workshops en vormingen. Ook werken we samen met Vlaanderen aan een Cultuurplan dat de toekomst van cultuur in Limburg moet voorbereiden”, aldus Igor Philtjens.

Veertien culturele projectsubsidies

Het gevolg voor Limburg van de hertekening van het landschap van de cultuursubsidies? In totaal besliste de minister om maar liefst veertien culturele projectsubsidies aan onze provincie toe te kennen:

Projectsubsidies Limburg

> Lees de artikels in de krant (.pdf)