Limburg zet positieve trend 2019 door, een stevige basis voor de uitdagingen van 2020

07.04.2020 | # # # # # 
Deel dit bericht

De toeristische sector is door de verplichte sluiting in kader van het coronavirus COVID-19 bijzonder hard getroffen. De volledige impact op sectorniveau wordt nog becijferd maar het mislopen van omzet gedurende, minimaal 5 weken, zal diepe sporen nalaten voor het toerisme in Limburg. Alles ligt volledig stil. Een bijzonder zware klap voor de mensen in onze sector, die normaal dag in dag uit keihard werken. Werk dat ook het voorbije jaar weer flink de moeite heeft geloond! Zo blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van 2019, die de FOD Economie begin april heeft bekendgemaakt.

Stijgende cijfers
De Limburgse verblijfssector kon vorig jaar opnieuw een stijging optekenen, zowel op het aantal toeristische aankomsten als overnachtingen. Volgens de eerste analyses hebben in 2019 1,4 miljoen toeristen in Limburg ingecheckt, dat is bijna 38.000 méér dan in 2018 (of +2,8%). En werden er 4,4 miljoen overnachtingen geteld: ruim 76.000 méér dan in 2018 (of +1,8%). Zo droeg het verblijfstoerisme voor €435,5 miljoen bij aan onze Limburgse economie.

Binnenlandse en Nederlandse toeristen voornaamste doelgroep
Qua herkomst blijven de binnenlandse en Nederlandse toeristen het grootste aandeel uitmaken met 61 en 21 procent van alle aankomsten, en 56 en 25 procent van alle overnachtingen. Deze doelgroepen realiseerden ook de sterkste stijging. Samen vormen zij ook de voornaamste doelgebieden waarop Toerisme Limburg actief is en promotie voert.

Harde werk  van toeristische sector loont
In 2019 gingen we dus verder op de positieve koers die we voeren sinds 2014. Na de sluiting van Ford Genk hebben we toen vanuit de provincie beslist om samen met Toerisme Limburg versneld in te zetten op de vrijetijdseconomie. En als we nu die hele periode bekijken, zien we een stijging van 32,5% meer aankomsten en 26,5% meer overnachtingen, over die 6 jaar heen. En die resultaten zijn er gekomen dankzij samenwerking en vooral dankzij het harde werk van de toeristische sector zelf. Dankzij hen is toerisme kunnen uitgroeien tot een speerpuntsector.

“Dat we ook voor 2019 nog steeds stijgende cijfers kunnen voorleggen, is een mooi resultaat. Een stevige basis voor het uitdagende jaar dat 2020 wordt.”

Realistisch zijn
Dat we na 5 jaar forse groei ook voor 2019 nog steeds stijgende cijfers kunnen voorleggen, is een mooi resultaat. Een stevige basis voor het uitdagende jaar dat 2020 wordt. Want we zijn nu realistischer dan ooit. De cijfers voor 2020 zullen deze positieve trend wellicht niet kunnen blijven volgen. Zoals we onze krachten de voorbije jaren met de sector hebben gebundeld, zullen we dat eens te meer moeten doen om deze orkaan samen te doorstaan. De impact van de coronacrisis op de vrijetijdseconomie is enorm. Het toerisme in Limburg wordt hard getroffen.

Enorme impact coronavirus
Alleen al de maanden maart en april waren in 2019 goed voor 16,5% van alle overnachtingen en dus ook voor bijna 1/5 van de omzet door verblijfstoerisme op jaarbasis. In 2019 genereerden die 2 maanden samen ruim 700.000 overnachtingen, goed voor meer dan € 70 miljoen euro omzet. En belangrijke nuance: dat is enkel nog maar omzet door verblijfstoeristen, hierbij spreken we nog niet over de verloren omzet van de massa aan dagtoeristen, die naar Limburg afzakken tijdens de Paasvakantie of bloesemperiode. Of over de 450.000 recreatieve fietsers die vorig jaar in maart en april ook heel wat euro’s achterlieten bij onze ondernemers.

“Het fietsroutenetwerk levert een bijdrage aan het mentaal welbevinden van de Limburgers in deze moeilijke tijd.”

Fietstoerisme
Het fietsroutenetwerk levert nu dan wel een bijdrage aan het mentaal welbevinden van de Limburgers in deze moeilijke tijd, omdat het de kans geeft aan alle Limburgers in de buurt van zijn woonplaats te fietsen. Maar helaas draagt het in deze periode niet bij tot de welvaart van de Limburgers. Het fietstoerisme is normaal een belangrijke economische motor voor onze provincie. De fietstoerist geeft gemiddeld € 29,21 uit in onze provincie, maar nu de hele sector stil ligt en alles gesloten is, kunnen de fietsers geen euro’s achterlaten bij onze ondernemers in de fietscafés, attracties of logies en valt de enorme economische meerwaarde van het fietstoerisme dan ook helemaal weg.

Meer over het fietstoerisme in Limburg in tijden van corona lees je hier.

Gemiste start
Dus de impact dat we onze start gemist hebben is enorm voor het toerisme in Limburg. De sector wordt ook gekenmerkt door heel wat micro-ondernemingen die op zich weinig financiële buffer hebben. De inkomsten van een bed dat gedurende 5 weken niet is beslapen, is onherroepelijk verloren omdat deze nachten eenvoudig weg niet terugkomen.

Alle registers open gooien
Vanuit de federale en Vlaamse overheid zijn er vele ondersteuningsmaatregelen genomen. De beleidsruimte voor de provincie is veel beperkter. Maar de provincies hebben wel een rol te vervullen op het moment dat de veiligheidsmaatregelen worden opgeheven. Het zal dan van belang zijn om de consumptie terug op gang te trekken.

En hiervoor werken we momenteel gepaste acties uit. Deze acties kunnen nu nog niet worden gelanceerd omdat we eerst de evolutie van de veiligheidsmaatregelen moeten afwachten. Feit zal zijn dat het voorjaarstoerisme verloren is en we meer dan ooit alle registers moeten open gooien voor de periodes die nog komen. We hebben met Toerisme Limburg hier reeds voldoende ervaring in via de acties inzake seizoensverbreding.

Nadenken over post-coronatijdperk
Het  is belangrijk om na te denken over het post-coronatijdperk. Maar men mag niet vergeten dat deze crisis een grote impact zal hebben op het bestedingsgedrag van mensen en op het consumentenvertrouwen. Vraag zal zijn of het consumentenvertrouwen voldoende blijft zodat ook niet-essentiële bestedingen voor vrije tijd en vakantie worden gedaan. Feit is dat dat na 5 weken in ‘lockdown light’ en eventueel nog langer mensen toch terug enige ontspanning zullen zoeken. Bovendien zal ook rekening moeten worden gehouden met het herstel of eventueel uitblijven van herstel van de boekingen van buitenlande reizen. De virologische adviezen zullen hierin cruciaal zijn.

“By staying home today, we can travel tomorrow.” – UNWTO

Stijging in vraag naar inlandse vakanties
Wij verwachten dat de vraag voor een inlandse vakantie groter zal zijn dan de voorbije jaren. Limburg heeft een sterk aanbod om die vraag in te vullen. Niet alleen voor gasten uit andere provincies, maar ook voor de Limburgers zelf. We zullen die vraag met gepaste acties moeten kanaliseren naar onze provincie en de toeristische ondernemingen. En dat effect moeten we doortrekken naar de andere sectoren zoals de horeca en retail.

Met de basis die we voorbije jaren gelegd hebben, de veerkracht van onze Limburgse ondernemers en met de ondersteuning van de provincie en Toerisme Limburg, kunnen we de toekomst aan. Samen. Limburg kreeg al vaker klappen. Maar nooit sloegen ze ons knock-out.

Maar voorlopig primeert de gezondheid van de bevolking en van onze gasten en zoals UNWTO (UN World Tourism Organization) het zegt : “By staying home today, we can travel tomorrow.”

“Limburg kreeg al vaker klappen. Maar nooit sloegen ze ons knock-out.”

Lees het artikel in de krant (.pdf)